В Україні планують повернути обов'язковий техогляд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні планують повернути обов'язковий техогляд

Особисті фінанси
14687
В Україні планують повернути обов’язковий технічний огляд для легкових автомобілів.
Відповідний законопроект оприлюднено і став доступним для обговорення громадськості ще в квітні поточного року.
Як відомо, зараз техогляд для приватних автомобілів є необов’язковим, його скасували в 2011 році. Періодичний огляд на технічну справність проходять тільки комерційні транспортні засоби, такі як автобуси, вантажівки і таксі.
За словами глави Міністерства інфраструктури, Україна зобов’язалася повернути техогляд для всіх автовласників, відповідно до вимог Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами.
Згідно з текстом документа, в Україні з 2022 року буде введено періодичне тестування на придатність всіх транспортних засобів, що беруть участь у дорожньому русі. Не будуть проходити техогляд тільки нові автомобілі.
Яку періодичність проходження обов’язкового технічного контролю хочуть впровадити:
  • легкові машини і вантажівки до 3,5 тонни включно, колісні трактори – після 4 років експлуатації або виготовлення, в подальшому кожні 2 роки;
  • таксі, вантажівки з масою понад 3,5 тонни, будинки на колесах з максимальною масою понад 3,5 тонни, спецтранспорт – щорічно, через 1 рік від дати виготовлення;
  • автобуси, які мають більше 8 сидячих місць, крім сидіння водія, і транспортні засоби, що перевозять небезпечні вантажі, – через 1 рік від дати виготовлення, і кожні шість місяців;
  • мототранспорт з об’ємом двигуна від 125 куб. см і більше або електродвигуна потужністю 4 кВт і більше, – через 2 роки від дати виготовлення, в подальшому кожні 2 роки.
Крім того, обов’язковий технічний контроль, незалежно від дати його останнього проведення, здійснюється, якщо авто переоформляють на нового власника. На це дається десятиденний термін від дати проведення перереєстрації ТЗ.
У міністерстві зазначають, що процес проходження техогляду займатиме близько години:
  • для причепів – 35-40 хвилин;
  • для легкових автомобілів – до 45 хвилин;
  • для вантажівок – до 65 хвилин;
  • для автобусів – 50-65 хвилин.
До речі, в телеграм-каналі Finance_ukr ви знайдете останні важливі новини для автомобілістів. Підписуйтесь, щоб не пропустити.
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас