Населення бере кредити: попит росте третій квартал поспіль — НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення бере кредити: попит росте третій квартал поспіль — НБУ

Кредит&Депозит
1170
Позитивні настрої банків стосовно динаміки кредитування у 4 кварталі 2020 року збереглися наприкінці І кварталу поточного року.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
Попри очікування впровадження нових карантинних обмежень, попит на кредити збільшився з боку бізнесу й населення. Зокрема попит на іпотеку був найвищим за всю історію спостережень.
Банки відзначили помірне пом’якшення стандартів як корпоративного, так і роздрібного кредитування, спрогнозували подальше зростання фондування від населення й корпорацій та очікують підвищення ризиків у ІІ кварталі. У січні–березні 2021 року попит на бізнес-кредити зріс.
Найбільший попит – на позики МСП, гривневі та довгострокові кредити.
Причини пожвавлення попиту – зниження відсоткових ставок, потреба підприємств у капітальних інвестиціях та оборотному капіталі, а також реструктуризація боргів.
Пом’якшення кредитних стандартів для бізнесу банки пояснюють високим рівнем ліквідності, посиленням конкуренції з іншими банками, а також поліпшенням очікувань стосовно загальної економічної активності та розвитку окремих галузей, передусім для МСБ.
Зниження відсоткових ставок є головною причиною пом’якшення умов кредитування.
Майже чверть опитаних респондентів відзначили збільшення рівня схвалення заявок на бізнес-кредити та пом’якшення вимог до розміру кредиту.
Понад 80% фінустанов оцінили боргове навантаження корпоративних позичальників як середнє, водночас для великих підприємств оцінка є вищою порівняно з МСП. Попит населення на кредити зростає третій квартал поспіль. Кредитну активність позичальників стимулювали зниження відсоткових ставок, покращення споживчих настроїв та перспективи розвитку ринку нерухомості. Зміни попиту на іпотеку банки оцінили найвище за всю історію спостережень.
Очікування перспектив кредитування. Учасники опитування позитивно оцінюють перспективи кредитування в наступні 12 місяців: 78% респондентів прогнозують зростання кредитного портфеля корпорацій, 82% – домогосподарств.
  • Це найвищі з 2015 року оцінки приросту кредитного портфеля населення, втім, окремі великі банки очікують певного погіршення його якості.
  • Оптимізм респондентів стосовно подальшого нарощування фондування зріс: 77% опитаних очікують збільшення депозитів домогосподарств, 78% – коштів підприємств.
  • У найближчі три місяці банки прогнозують зростання ризиків: кредитного, процентного та ризику ліквідності.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції по кредитах в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Помічник з кредитів

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас