Як зареєструвати об’єкт незавершеного будівництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зареєструвати об’єкт незавершеного будівництва

Нерухомість
1171
Для державної реєстрації об’єктів незавершеного будівництва «фундаментом» є належна перевірка необхідних документів і чітке дотримання визначеної процедури проведення реєстраційних дій.
Про алгоритм державної реєстрації об’єктів незавершеного будівництва розповіла заступник начальника відділу розгляду скарг у сфері державної реєстрації нерухомого майна Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України Каріна Федорчук.
Об’єкт незавершеного будівництва – це об’єкт, на який видано дозвіл на будівництво, понесені витрати на його спорудження, але не прийнятий в експлуатацію відповідно до законодавства.
Для офіціалізації статусу власника такого об’єкта державному реєстратору або нотаріусу потрібно подати:
  • документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку під таким об’єктом (у разі відсутності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРП) зареєстрованого відповідного речового права на земельну ділянку);
  • документ, що відповідно до законодавства надає право на виконання будівельних робіт (крім випадків, коли реєстрація такого документа здійснювалася в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва);
  • документ, що містить опис об’єкта незавершеного будівництва за результатами технічної інвентаризації такого об’єкта (це не стосується випадків, коли відповідний документ внесено до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва).
Пошук інформації, актуальної до моменту початку впровадження нового ресурсу (тобто до 6 липня 2020 року), про дозвільні документи, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, а також засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів, слід здійснювати в Єдиному реєстрі дозвільних документів.
Не забувайте, що державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з об’єктом незавершеного будівництва, що має наслідком набуття, зміну чи припинення речових прав, їх обтяжень одночасно із вчиненням такої нотаріальної дії, проводиться нотаріусом, яким вчинено відповідну нотаріальну дію, крім випадків, передбачених статтею 31-2 Закону.
Також пам’ятайте: розділ ДРП та реєстраційна справа закриваються в разі державної реєстрації права власності на новостворений об’єкт нерухомого майна, щодо якого в Реєстрі було відкрито розділ як на об’єкт незавершеного будівництва.
Три типові порушення, які, найчастіше допускаються при проведенні реєстраційних дій такого типу:
  • Реєстраційні дії проводяться за відсутності документа, що посвідчує речове право на земельну ділянку під об’єктом незавершеного будівництва.
  • Не встановлюється відповідність відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що містяться у ДРП, інформації, що міститься у поданих документах.
  • Державна реєстрація прав проводиться без документа, який надає дозвіл на початок виконання будівельних робіт.
За наявності вказаних процедурних порушень Колегією приймається висновок, яким Міністерству юстиції України рекомендується задовольнити скаргу та скасувати відповідні рішення державних реєстраторів як такі, що прийняті з порушенням вимог законодавства у сфері державної реєстрації прав».
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас