Telegram планує вийти на біржу в 2023 році — ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Telegram планує вийти на біржу в 2023 році — ЗМІ

Фінтех і Картки
262
Месенджер Telegram почав підготовку до IPO (первинне публічне розміщення акцій), ймовірний термін виходу на біржу — 2023 рік, в Telegram очікують оцінку в 30−50 млрд дол.
Про це повідомляють «Ведомости» з посиланням на джерела.
«Месенджер почав pre-IPO діагностику і зараз вибирає регіон і біржі, на яких планує проводити розміщення», — розповідає співрозмовник видання, близький до аудитора, який займається підготовкою Telegram до розміщення акцій.
За його словами, зараз акціонери Telegram «більше налаштовані на формат IPO».
Інше джерело уточнює, що «Павло (Дуров, засновник Telegram — ред.) поки не вирішив, як правильно вийти».
«Він каже, що Telegram крім IPO розглядає ще два варіанти: прямий лістинг (direct listing) і використання для виходу на біржу SPAC-компанії, хоча Telegram, за словами співрозмовника „Ведомостей“, вже переріс цей механізм», — пише видання.
«Найбільш привабливий сценарій для акціонерів Telegram — прямий лістинг, наприклад, на нью-йоркській NYSE, як це зробив корпоративний месенджер Slack, зазначає керуючий партнер консалтингової компанії VDI Group Петро Похвалін.
Це найшвидший спосіб отримати ліквідність без обмежень і витрат, пов’язаних з організацією IPO, вважає він. Але тут слід врахувати особливу увагу до компанії з боку Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC), яка може бути пов’язана з присутністю в капіталі Telegram російських олігархів (SEC заблокувала запуск блокчейн-платформи Дурова TON, зажадавши, щоб компанія повернула гроші інвесторам). «Можливо, компанія вибере більш скромне рішення, наприклад Гонконгську біржу, де вже розміщувалися азіатські технологічні гіганти», — цитують «Ведомости» Похваліна.
Зазначається, що в ході первинного розміщення Telegram може бути оцінений в 30−50 млрд дол.
Джерела додають, що консультанти пропонують прив’язати оцінку вартості компанії до щомісячної кількості активних користувачів Telegram і виходять в оцінці одного активного користувача на рівні 50 доларів, розповіло джерело, близьке до месенджера. Раніше Telegram повідомляв, що подолав позначку в 500 млн користувачів щомісяця.
«До моменту розміщення на горизонті двох років месенджер набере, ймовірно, 0,8−1 млрд користувачів», — прогнозує співрозмовник видання.
За його словами, орієнтир для оцінки — месенджер WhatsApp. У 2014 році Facebook придбав компанію, у якої тоді було 450 млн користувачів, виходячи з оцінки 19 млрд дол.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас