Банк Швеції завершив першу фазу пілотних випробувань цифрової крони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Швеції завершив першу фазу пілотних випробувань цифрової крони

Фінтех і Картки
232
Технологія національних цифрових валют (CBDC) потребує подальшого опрацювання, зокрема в аспекті масштабування. Такі висновки містяться в звіті Риксбанку за підсумками першої фази тестування цифрової крони.
Регулятор змоделював основні аспекти потенційної системи CBDC, включаючи розподіл ліквідності через передбачуваних посередників з використанням розрахункової системи RIX. В рамках випробувань Риксбанк також створив кінцевих користувачів і платіжні додатки. Проект базується на блокчейні R3 від Corda.
«Рішення, протестоване на першому етапі цифрової крони, відповідає вимогам щодо продуктивності, описаним в технічному завданні. Результати отримані в обмеженому тестовому середовищі. Здатність технології управляти роздрібними платежами в великих масштабах потребує подальших досліджень і випробувань», – йдеться в доповіді.
Центробанк також відзначив деякі проблеми з конфіденційністю. Регулятор підкреслив, що відповідно до законів про банківську таємницю інформація, що міститься в угоді, має бути захищена. Розкриття персональних даних названо неприпустимим.
Глава проекту цифрової крони Мітра Сундберг наголосив на необхідності створення нової правової бази для використання CBDC. За його словами, тестування може тривати до 2026 року з урахуванням того комплексу проблем, який належить вирішити.
Риксбанк продовжить угоду з консалтинговою фірмою Accenture, яка виступає технічним консультантом проекту.
Друга фаза випробувань зосередиться на потенційних постачальниках цифрової крони, її методах зберігання і ефективності в роздрібних платежах. Дослідники також перевірять автономну функціональність CBDC і інтеграцію з терміналами торгових точок.
Нагадаємо, вперше про плани Швеції запустити цифрову валюту стало відомо в 2016 році.
У лютому 2020 року центробанк спільно з консалтинговою фірмою Accenture почав тестування електронної крони. Угоду про партнерство сторони уклали в 2019 році.
За матеріалами:
Forklog
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас