Держіпотека може подорожчати через підвищення облікової ставки НБУ, — експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держіпотека може подорожчати через підвищення облікової ставки НБУ, — експерт

Нерухомість
925
Державні програми з іпотечного кредитування не стануть стимулом для повноцінного розвитку іпотеки в Україні.
Таку думку висловив засновник і керуючий партнер групи компаній DIM Олександр Насиковський.
За його словами, анонсовані президентом і прем’єр-міністром України іпотечні програми «Доступне житло» під 7% і лізингова програма під 5% лише номінально можуть вирішити нагальне житлове питання для певних категорій громадян.
Експерт вважає, що головний позитив цих програм в тому, що держава буде ділити ризики з позичальником, і така ініціатива — це величезний «плюс» для влади.
Разом з тим досить складна макроекономічна ситуація в Україні і відсутність держгарантій, що процентні ставки для позичальників не будуть переглянуті, ставлять під сумнів ефективність реалізації таких програм.
На його думку, відмова МВФ у черговому транші на тлі істотних фінансових зобов’язань по виплатах попередніх міжнародних позик, а також заява представників НБУ про можливе підвищення облікової ставки через зростання інфляційних ризиків не сприятимуть повноцінній реалізації державних програм по іпотеці.
«Згідно з програмою „Доступне житло“ розмір компенсації банкам за видані кредити не буде змінюватися — держава „покриє“ до 9% банківських витрат на виданий кредит. Але тут виникає цілком резонне побоювання, що цій програмі буде дуже тяжко „утриматися“ в рамках задекларованих 7% для позичальника. І наразі немає ніяких гарантій того, що через несприятливу економічну ситуацію, відсотки по виплатах іпотеки не зміняться», — говорить Насиковський.
Не виключено, що, наприклад, сім’я, яка оформила кредит терміном на 10 років під 7%, вже через рік або два буде змушена платити 10%, а то і 12%", вважає експерт.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас