Державні іпотечні програми навряд чи стануть стимулом для розвитку житлового будівництва - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державні іпотечні програми навряд чи стануть стимулом для розвитку житлового будівництва - думка

Нерухомість
401
Державні іпотечні програми передбачають купівлю житла на вторинному ринку, тому не вплинуть на рівень продажів новобудов, повідомив «Інтерфакс-Україна» засновник і керівний партнер групи компаній DIM Олександр Насиковський.
«Головний позитив іпотечних програм „Доступне житло“ під 7% і лізингової програми під 5% в тому, що держава буде ділити ризики з позичальником, і така ініціатива — це величезний „плюс“ для влади. Але разом з тим досить складна макроекономічна ситуація в Україні і відсутність державних гарантій, що процентні ставки для позичальників не будуть переглянуті, ставлять під сумнів ефективність реалізації таких програм», — повідомив експерт.
Згідно з програмою «Доступне житло», розмір компенсації банкам за видані кредити не змінюватиметься — держава покриє до 9% банківських витрат на виданий кредит.
«Виникає побоювання, що цій програмі буде дуже важко втриматися в рамках задекларованих 7% для позичальника. Немає жодних гарантій того, що через несприятливу економічну ситуацію, відсотки за виплатами іпотеки не зміняться. Не виключено, що, наприклад, сім’я, яка оформила кредит строком на 10 років під 7%, вже через рік або два буде змушена платити 10%, а то і 12%», — вважає Насиковський.
Він повідомив, що на сьогодні 60% квартир на первинному ринку реалізується за допомогою розстрочки від забудовників, а частка квартир, придбаних за допомогою іпотеки, не перевищує 3%.
При цьому держіпотека зараз навряд чи простимулює комерційні банки розвивати іпотечні програми, що дозволяють придбати житло на первинному ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас