Нацбанк збереже облікову ставку на рівні 6% задля допомоги економіці - Reuters — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк збереже облікову ставку на рівні 6% задля допомоги економіці - Reuters

Кредит&Депозит
494
Цього тижня Нацбанк, швидше за все, збереже облікову ставку на історично низькому рівні в 6%, щоб підтримати економіку, що переживає коронакризу. Регулятор піде на такий крок, незважаючи навіть на зростання інфляції, повідомляє Reuters за підсумками свого опитування місцевих аналітиків. 14 з 16-ти прогнозують, що ставка НБУ залишиться незмінною.
Інші два припускають, що вона підніметься до 7%, оскільки інфляція може незабаром перевищити свій цільовий показник в 5%. Олексій Блінов з Альфа Банку очікує, що інфляція перевищить цільовий показник у січні після стрибка з 3,8% у листопаді до 5% у грудні, чому сприяли зростання світових цін на сталь, газ та інші товари, а також деякі внутрішні чинники.
“Логіка таргетування інфляції підказує нам, що ми повинні побачити підвищення базової ставки як мінімум на 100 базисних пунктів (до 7%)”, – сказав Блінов. Але аналітики інвесткомпанії ICU не очікують зміни ставки до другого півріччя.
“Ми вважаємо, що таке підвищення буде малоймовірним, поки НБУ не побачить переконливих доказів стійкого відновлення економічної активності і базового інфляційного тиску”, – заявили вони в письмових коментарях агентству.
Вони додали, що темпи інфляції знизять стабільний курс гривні і низький споживчий попит на тлі ізоляції від коронавірусу. Кабмін також обмежив ціни на газ для населення до кінця березня, щоб запобігти подальшому зростанню рахунків за комунальні послуги.
Нагадаємо, що в червні минулого року Нацбанк поступово знизив ставку до 6%. Пізніше кілька разів вона зберігалася на тому ж рівні.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас