Європейські банки скорочують обсяги кредитування через COVID-19 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки скорочують обсяги кредитування через COVID-19

Кредит&Депозит
289
З четвертого кварталу 2020 року європейські банки зменшують обсяги кредитування компаній і домогосподарств єврозони.
Про це свідчать січневі результати дослідження Європейського центробанку.
За даними ЄЦБ, банки скорочують кредитування підприємств, домогосподарств, споживче та іпотечне кредитування в очікуванні зростання проблемних позик унаслідок запровадження нових локдаунів через пандемію.
Зокрема стандарти кредитування домогосподарств посилилися. Чистий відсоток становить 7% для позик на купівлю житла та 3% для споживчих кредитів і іншого кредитування домогосподарств, але більш повільними темпами, ніж у попередніх кварталах 2020 року.
За результатами щоквартального дослідження ЄЦБ, дедалі більше банків єврозони посилюють умови кредитування, особливо у Франції. Це є тривожним сигналом для економіки ЄС, що постраждала через пандемію, і може завадити зусиллям ЄЦБ, спрямованим на запобігання кредитній кризі.
Останнім часом зросла кількість банків, які повідомили про посилення своїх внутрішніх правил або критеріїв затвердження нових позик для компаній, іпотечних позик для домогосподарств та споживчих кредитів.
Банки єврозони повідомили, що проблемні кредити посилили вплив на умови надання кредитів підприємствам і споживчих кредитів у другій половині 2020 року та в цілому на житлові кредити. Сприйняття чи неприйняття ризику були основними рушійними силами посилення впливу коефіцієнтів непрацюючих кредитів.
Розглядаючи галузеву розбивку, банки-респонденти вказали на чисте жорсткість кредитних стандартів щодо підприємств у всіх основних секторах економічної діяльності в другій половині 2020 року. Посилення було найбільш помітним для кредитів фірмам у сфері комерційної нерухомості, а також оптової та роздрібної торгівлі.
Банки повідомили, що державні гарантії, пов’язані з впливом COVID-19, підтримували стандарти кредитування і допомогли зберегти більш сприятливі умови для кредитів компаніям у 2020 році.
Банки також вказали на дуже сильний чисте зростання попиту на позики або кредитні лінії з державними гарантіями у першій половині 2020 року, в той час як чистий приріст у другій половині року був помірним, що відображає зниження потреб в ліквідності.
ЄЦБ розглядатиме проблему зниження обсягів кредитування на засіданні в цей четвер. Очікується, що центробанк не змінюватиме параметрів грошово-кредитної політики і наголосить на намірі зберігати «сприятливі умови фінансування» для відновлення економіки.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас