Карантин шахраям не завада. Як обманюють боржників «грошей до зарплати» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Карантин шахраям не завада. Як обманюють боржників «грошей до зарплати»

Особисті фінанси
4368
Українці користуються кредитами не перший рік, але з введенням карантину настав хаос. Щоб підтримати простих громадян, уряд заборонив нараховувати пеню і штрафи за прострочення. Ініціативу зіпсували бульварні ЗМІ, які, не розібравшись в ситуації, оголосили загальні «кредитні канікули». Після цього почалися довгі роз’яснення, адже обов’язкові виплати по позикам ніхто не відміняв.
Поки розгублені клієнти «грошей до зарплати» розбиралися, як тепер платити за договорами, у багатьох виросли борги. І в цей момент в гру вступили шахраї.
Нові часи — нові схеми
Розуміючи складнощі, з якими зіткнулися українці в період карантину, аферисти тиснуть на «больові точки» в надії заробити — швидко і без ризику. Клієнтам банків і МФО, у яких є заборгованості, обіцяють не просто відстрочити виплати, а повністю списати борги за позиками.
Кредитні експерти MyCredit навели приклад нових схем шахрайства, які з’явилися на карантині.
Ось лише одна з них:
1. Позичальникові пропонують раз і назавжди позбутися заборгованості. Все, що потрібно — надати скани паспорта, ІПН та перевести передоплату за «послугу», це 1000-1500 грн.
2. «Своя людина» в Бюро кредитних історій відмітить позику як проблемну і спише 95% заборгованості. Підстава — втрата доходу у зв’язку з коронавірусом.
3. Після цього потрібно погасити залишок (50-100 грн) в особистому кабінеті МФО. У кредиторів багато клієнтів, ніхто не помітить, як був списаний борг — і ви чисті.
Карантин шахраям не завада. Як обманюють боржників «грошей до зарплати»
Чому це не спрацює?
Мікрокредитні компанії давно вийшли з тіні банків завдяки передовим технічним рішенням. Списання боргів в MyCredit, обіцяне шахраями, не вдасться виконати з кількох причин:
1. Сервіс робить все для того, щоб уникнути розголошення або зміни персональних даних клієнтів. В офісах компанії діє пропускна система, встановлені камери відеоспостереження, раз в півроку всі співробітники проходять перевірку на поліграфі. Тут немає «своїх людей», котрі зливають бази шахраям.
2. Бюро кредитних історій — це онлайн-сховище кредитних історій. Змінити інформацію про порядок погашення позики можуть тільки кредитори, які, до речі, ведуть власні списки неплатників.
3. Щоб списати борги, потрібно надати документальні підстави — наприклад, лікарняний у зв’язку з ковідом. Одних слів позичальника недостатньо: всі довідки перевіряють і «підшивають» в кредитну історію.
Ризики, ризики, знову ризики…
Крім зіпсованих відносин з кредитором, участь у шахрайській схемі загрожує додатковими проблемами. Якщо ви передаєте скани свого паспорта та ІПН третім особам, то ризикуєте знову стати позичальником — без згоди. На жаль, не всі компанії ретельно перевіряють потенційних клієнтів. Існує ризик, що кредитні гроші отримають шахраї, а повертати борг доведеться вам.
Ціна перевірки баз МФО на міцність теж висока: за спробу шахрайського злому доведеться заплатити від 1000 грн. Часто «фахівці» з мережі припиняють виходити на зв’язок відразу після отримання передоплати. Експеримент виходить коротким і витратним.
Що робити, коли нема чим платити кредит? Вести діалоги не з шахраями, а зі своїм кредитором, який більше за всіх зацікавлений в поверненні грошей і готовий йти на поступки: списати частину відсотків, розбити борг на рівні частини або розробити індивідуальний графік виплат.
Якщо потрібні кошти на перекредитування, звертайтеся в MyCredit. При першому зверненні ви отримаєте до 6000 грн під 0,01%, при повторному по промокоду Happy55 можна оформити позику зі знижкою 55% на картку будь-якого банку.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас