Нацбанк розповів, коли підвищить облікову ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк розповів, коли підвищить облікову ставку

Кредит&Депозит
1764
Національний банк України підвищить облікову ставку, якщо інфляція перевищить 6%.
Йдеться про це в інфляційному звіті регулятора.
Основним інструментом, за допомогою якого НБУ впливає на рівень інфляції, є облікова (ключова) ставка. В Україні зміна облікової ставки Нацбанку найбільше впливає на рівень інфляції через 9-18 місяців, зазначають у звіті фахівці НБУ.
“Проведення монетарної політики направлено на наближення темпів інфляції до середньострокової інфляційної мети 5%. НБУ прагне, щоб фактична інфляція не відрізнялася від цієї мети більш ніж на один процентний пункт в обидві боки”, – йдеться в огляді Нацбанку.
Водночас НБУ орієнтується на прогноз інфляції і проводить активну політику з урахуванням не стільки поточних значень інфляції, скільки її найімовірнішої динаміки в майбутньому.
“Якщо прогнозована інфляція знаходиться вище цільового рівня, то для її зниження облікова (ключова) ставка підвищується для приведення інфляції до мети 5%. І навпаки: при більш низькому прогнозованому показнику інфляції в порівнянні з цільовим рівнем ключова ставка знижується”, – наголошується в звіті НБУ.
Члени правління Нацбанку рішення щодо облікової ставки переглядають вісім разів на рік відповідно до опублікованого заздалегідь графіка. На засіданнях в січні, квітні, липні та жовтні рішення ухвалюються на основі нового макроекономічного прогнозу, нагадали в НБУ.

Довідка Finance.ua:

  • 23 квітня Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 8%.
  • Національний банк очікує подальшого зниження облікової ставки до 7% упродовж цього року.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас