😷 Як коронавірус вплине на економіку України: прогноз Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

😷 Як коронавірус вплине на економіку України: прогноз Нацбанку

Казна та Політика
2524
Ризик поширення коронавірусу в світі може призвести до рецесії світової економіки і значного сповільнення економічної активності в Україні.
Як ідеться в матеріалах НБУ, істотне зниження світового попиту, а також переоцінка інвесторами ризиків країн, що розвиваються, можуть негативно позначитися на показниках зовнішньої торгівлі України і ускладнити залучення фінансування.
Зазначається, що поки поширення коронавірусної інфекції чинить обмежений і нейтральний вплив на українську економіку. Український експорт продовжує зростати, а деяке зниження цін на окремі товари вітчизняного експорту більш ніж компенсовано подальшим нарощенням фізичних обсягів поставок за кордон.
Водночас ціни на товари, які Україна імпортує, насамперед на енергоносії, знижуються навіть швидше, ніж на експорт. При цьому, український валютний ринок реагує на невизначеність з ситуацією з вірусом і посилену турбулентність на фінансових і товарних ринках погіршенням настроїв і підвищеною нервозністю.
За оцінками НБУ, на економічній активності і інфляції в Україні ще не позначилися такі наслідки поширення коронавірусу, як зниження цін і охолодження світової економіки, пом’якшення монетарних політик центральними банками провідних економік світу, введення урядами інших країн заходів щодо недопущення поширення вірусу.
Крім падіння цін на світових ринках через коронавірус, зниженню інфляції в Україні сприятимуть конкурентні війни між країнами-виробниками нафти, які нещодавно розгорнулися. Вони будуть провокувати підтримку рекордно низьких цін на енергоносії, що впливатиме і на ціни товарів українського експорту.

Довідка Finance.ua:

  • З 12 березня влада Києва затвердила план протиепідемічних заходів і обмежень з метою попередження можливого поширення коронавірусу.
  • Кабмін прийняв рішення про введення превентивних заходів з метою запобігання можливому поширенню коронавірусу по всій території України на три тижні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас