Нардеп розповів, як була влаштована корупція в сфері будівництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардеп розповів, як була влаштована корупція в сфері будівництва

Нерухомість
1073
За часів президентства Віктора Януковича сформувалася система, при якій забудовники платили хабарі посередникам за супровід об’єкта будівництва в Державній архітектурно-будівельній інспекції.
Про це заявив народний депутат Іван Юнаков в інтерв’ю Економічній правді.
За словами нардепа, структура ДАБІ філігранна і складна.
“Унікальність системи в тому, що в ДАБІ хабарів не брали, але робили все, щоб загнати забудовника до приватних структур, наприклад, в “Українську будівельну експертизу”. Ці компанії проводили весь спектр послуг, щоб отримати безпечний (навіть якщо були порушення) супровід об’єкта в ДАБІ. Були співробітники, які займалися “загоном” — заганяли забудовника до цих компаній”, – заявив Юнаков.
За його словами, офіційні особи інспекції грошей “не бачили” і притягнути їх до відповідальності нема за що.
“Припускаємо, що гроші їм потім спускали вниз як “зарплату” в конвертах”, – сказав нардеп.
Функціонування корупційної системи підтримували юридичний і силовий блоки.
“Юридичною частиною займалася сім’я Рибаків. Рибак-батько, який був спікером парламенту, і його син (син ексспікера Верховної Ради Володимира Рибака Олександр очолював ДАБІ за часів президентства Віктора Януковича. – Ред.). Це доведені речі, тому що існують кримінальні провадження і в одних, і в інших”, – йдеться в інтерв’ю.
“Юридична частина разом з Кучером (Сергій Кучер, керівник Київського ДАБІ за часів президентства Віктора Януковича. – Ред) створювала закони, схеми. Їх підтримував силовий блок – прокуратура в особі сім’ї Пшонки, теж батько і син”, – заявив Юнаков.
Він додав, що більшість чиновників ДАБІ займалися лише операційною діяльністю.
“Ось ці всі товариші (показує на Януковича, Пшонку і Рибака. – Ред.), ось звідки ноги ростуть. Якщо зверху немає команди – все відразу руйнується”, – повідомив нардеп.
У 2011 році було проведено коригування закону, згідно з яким ДАБІ виконувала виключно декларативну функцію. Відтоді ДАБІ юридично не несла ждної відповідальності, розповів Юнаков.
“Відповідно, працівники ДАБІ мали повне право закривати очі на якісь порушення, або працював принцип мовчазної згоди. Тому схема і працювала. Ніхто з цих хлопців офіційно не підписував документи”, – йдеться в інтерв’ю.
Юнаков зазначив, що за президентства Петра Порошенка система продовжила функціонувати.
“У 2015 році додалася Науково-технічна рада, яка дозволила обходити державні будівельні норми і закон. (На верхньому рівні змінилися бенефіціари), а на нижніх рівнях прізвища залишилися ті самі”, – заявив нардеп.
Відповідаючи на питання, чому корупційна вертикаль продовжила працювати і за Президента Володимира Зеленського, Юнаков заявив, що зв’язок між верхньою і нижньою частинами вертикалі почав розриватися.
“Корупційний механізм був налагоджений, і, на наш погляд, потік зупинявся на середній ланці, наверх він не йшов. Потім його учасники почали між собою щось ділити, і система почала розвалюватися. Система почала сама себе гризти, і все це вилізло наверх”, – заявив він.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас