У НБУ пояснили, що гальмує здешевлення кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ пояснили, що гальмує здешевлення кредитів

Кредит&Депозит
1383
Незважаючи на те, що Нацбанк знижує облікову ставку, банки не поспішають здешевлювати кредити, побоюючись майбутніх криз в економіці.
Про це в інтерв’ю РБК-Україна сказав заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб, відповідаючи на запитання про вплив облікової ставки на ставки банків.
“Ми показуємо, що ставки будуть знижуватися, але ринок ставиться до цього обережно. Тому банки не поспішають знижувати ставки. Це нормальна ситуація, бо ми ще не досягли нашої інфляційної мети, і довіра до наших дій знаходиться у процесі формування. Треба розуміти, що в банківській системі є родова травма криз… Вони побоюються: знизимо зараз ставку, ліквідність пропаде, а раптом настане нова криза”, – сказав Сологуб.

Дізнатись свій кредитний рейтинг безплатно

Також він зазначив, що є ще один стримуючий фактор: кредитна політика державних банків.
“Річ у тім, що сьогодні держбанки … займають велику частку на ринку, передусім у роздрібному сегменті, а інші фінустанови орієнтуються на них. Відповідно, від їхньої відсоткової політики залежить відсоткова політика всієї банківської системи. І це гальмує зниження ставок в економіці… І поки поведінка держбанків не стане ринковою, структурна проблема збережеться”, – зазначив заступник голови НБУ.

Вибрати вигідний кредит

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас