НБУ назвав фактори, що впливали на рівень інфляції у серпні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ назвав фактори, що впливали на рівень інфляції у серпні

Особисті фінанси
360
Фактичні показники цінової динаміки свідчать, що загальна інфляція наблизилася до траєкторії прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті (липень 2019).
Про це повідомила прес-слубжа Нацбанку.
У регуляторі вважають, що незначне відхилення зумовлене передусім вищими темпами зростання цін на продукти харчування.
Хоча тиск на ціни з боку факторів пропозиції окремих продовольчих товарів, споживчого попиту та порівняно високих темпів зростання заробітних плат зберігається, жорстка монетарна політика забезпечила подальше послаблення фундаментального тиску, вираженого показником базової інфляції, у тому числі через канал обмінного курсу.
Базова інфляція уповільнилась і в річному вимірі в серпні становила 7,2%. Жорстка монетарна політика залишалася вагомим чинником, що стримував фундаментальний тиск на ціни, зокрема через канал обмінного курсу.
Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися (до 14,8% р/р). Вартість природного газу для населення зменшилася з огляду на його здешевлення на світових ринках та зміну методології обрахунку тарифів для домогосподарств.
Ціни на пальне продовжили знижуватися (на 3,2% р/р) через здешевлення нафти на світових ринках та сприятливу ситуацію на валютному ринку України.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас