У НБУ розповіли, що впливає на ставки за кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ розповіли, що впливає на ставки за кредитами

Кредит&Депозит
736
Виставлена комерційними банками маржа при кредитуванні, що впливає на кредитні ставки, враховує не тільки вартість ресурсу, а й ризики.
Про це заявив голова Національного банку України Яків Смолій в інтерв’ю виданню Page.
“З погляду кредитування і вартості ресурсів для бізнесу облікова ставка Національного банку не є тим критерієм, від якого повинні відштовхуватися суб’єкти господарювання”, – зазначив Смолій.
На уточнювальне запитання про те, що ніхто не заважає знижувати кредитні ставки, голова НБУ заявив: “Тут не існує прямого зв’язку”.

Нема чим платити за кредитом. Як бути?

“Тому що вартість ресурсів в банківському секторі формується залежно від вартості строкових коштів, вартості коштів на поточних рахунках. І середня вартість портфелів, як правило, завжди менша, ніж облікова ставка Національного банку. Але маржа, яку закладають комерційні банки при кредитуванні, враховує не тільки вартість ресурсу, але і ризики”, – сказав Смолій.
“Зараз у Верховній Раді є низка законопроектів, які потрібно проголосувати для доповнення вже проведених реформ. Сподіваємося, що це станеться після того, як парламент запрацює. Для нас і для всього фінсектору сьогодні важливо, щоб завершилася судова реформа. Ще не до кінця імплементовано законодавство про захист прав кредиторів. Тому той, хто сьогодні видає позики, не може зменшувати маржу через високі ризики, і це впливає на ставки”, – додав голова Нацбанку.

Рейтинг кредитних карток з кешбеком

За його словами, потрібно також посилювати захист прав споживачів фінпослуг і одночасно – підвищувати фінансову грамотність позичальників, щоб вони були більш обізнані в тому, на яких умовах їм банки пропонують кредити.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас