Хто має право на пільгову пенсію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто має право на пільгову пенсію

Казна та Політика
25557
В Україні пенсійний вік прив’язаний до стажу, і з кожним наступним роком вимоги до кількості необхідного страхового стажу для пенсії зростатимуть. Але є категорії громадян, які мають право на пільгову пенсію.
До них належать:
  • Педагоги. Обов’язковий стаж – 27 років і 6 місяців. Працівники сфери освіти і охорони здоров’я після досягнення 55 років і за наявності спеціального стажу роботи мають право на пенсію за вислугою років. Якщо не вистачає стажу або віку, вчителям пропонують допрацювати.
  • УБД. Учасники бойових дій користуються правом дострокового виходу на пенсію. «Афганцям». Для такої категорії пенсійний вік жінок в Україні становить 50 і стаж – 20 років. У чоловіків, відповідно, – 55 і 25 років.
  • Шахтарі. Незалежно від віку стаж в 25 років необхідний для працівників на підземних і відкритих гірничих роботах, пов’язаних з видобутком корисних копалин, на будівництві шахт і рудників. Стаж не менше 20 років необхідний для працівників провідних професій: прохідники, забійники на відбійних молотках, машиністи гірничих виймальних машин.
  • Інваліди. Пенсії по інвалідності внаслідок трудового каліцтва або профзахворювання призначаються незалежно від стажу роботи. Водночас для інвалідів II, II і III груп загального захворювання обов’язковою умовою для оформлення пенсійних виплат по інвалідності є наявність певного страхового стажу.
  • Військовослужбовці. У 2019 році було проведено перерахунок пенсій для військовослужбовців, яким виповнилося 65 років і якщо мають трудовий стаж 35 років – для чоловіків і 30 – для жінок. Підвищення пенсій склало від 15% до 40%.
Умови призначення пільгових пенсій:
  • наявність пільгового трудового стажу;
  • досягнення пільгового віку;
  • підтвердження відповідних умов праці працівника за результатами атестації робочого місця.
Всі інші категорії населення зможуть виходити на пенсію відповідно до законодавства.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас