Рішення НБУ залишити облікову ставку на рівні 18% не сприятиме зростанню економіки - Данилишин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення НБУ залишити облікову ставку на рівні 18% не сприятиме зростанню економіки - Данилишин

Кредит&Депозит
499
31 січня Правління НБУ прийняло рішення залишити облікову ставку на рівні 18%.
Як зазначає голова правління ради НБУ Богдан Данилишин, серед економістів, котрі вважають, що зростання економіки нині є пріоритетним завданням України, таке рішення не викликало схвалення.
Серед ряду факторів, що стримують активізацію кредитування, пише Данилишин, високі ставки по кредитах. Висока облікова ставка обумовлює високі ставки по ОВДП і депозитних сертифікатах НБУ. У банків може не бути стимула кредитувати промислових виробників, коли можна без найменшого ризику вкласти гроші в державні цінні папери та депозитні сертифікати.
“Монетарна політика повинна сприяти економічному зростанню, а не тільки служити засобом боротьби з інфляцією. Боротьба з інфляцією, що сприяє стагнації кредитування, робить економіку України менш стійкою до впливу зовнішніх шоків. У сьогоднішній ситуації боротьба з інфляцією за всяку ціну призведе до обмеження потенціалу економічного зростання”, – зазначив він.
“Політика високих процентних ставок, що реалізується в даний час НБУ, звичайно, має право на життя, оскільки дозволяє істотно обмежити темпи інфляції, а отже, і зростання витрат у вітчизняних виробників. Сприяє вона і більшій стабільності валютного курсу. Але ця політика була б більш ефективною в умовах високої інвестиційної активності і при більш високих темпах економічного зростання. Спроба погасити інструментами монетарної політики всі цінові шоки в умовах малої відкритої економіки, залежної від світових цін на сировину, не може привести до комплексного успіху”, – повідомив Данилишин.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас