Чому в Україні підскочив курс долара: пояснення експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому в Україні підскочив курс долара: пояснення експертів

Валюта
5540
Зростання долара і євро вище психологічної позначки в 28 гривень є наслідком політики вільного курсоутворення, яку Нацбанк проводить з 2015 року. Про це розповів економічний експерт Тарас Загородній, пише Сегодня.
За його словами, це не свідчить про обвал української національної валюти. Фіксований курс, за словами Загороднього, погано позначається на економіці, адже на його утримання необхідно витрачати валютні запаси НБУ.
“Коливання курсу в межах 10%, в принципі, є політикою Нацбанку. Фіксований курс гірше, ніж коли він коливається в певному коридорі. [При вільному курсоутворенні] не витрачається золотовалютний резерв. Це нормально для кожної валюти”, – пояснив експерт.
Загородній також зазначив, що курс долара залежить від багатьох факторів, в тому числі від того, скільки валютної виручки отримують українські експортери і скільки валюти надсилають додому “заробітчани”. Зараз, за ​​словами фахівця, ці джерела валюти покривають дефіцит торгівлі товарами.
Однак, за словами Загороднього, гривня ще може піддатися тиску.
“Є ризики через світову фінансову кризу, яку нам обіцяють вже цього року. … Але поки не буде катаклізмів, я не бачу підстав для девальвації курсу гривні. Якщо не зміниться кон’юнктура на світових ринках. Вона може вдарити по ринках, що розвиваються, по ринках сировини, а ми якраз експортуємо сировину. Можуть також бути спекуляції в зв’язку з тим, що ми багато боргів в цьому році виплачуємо”, – розповів Загородній.
Водночас, економіст Андрій Новак впевнений, що зростання курсу долара пов’язане з показниками, закладеними в бюджет-2019, а гривня буде падати і надалі.
“Девальвація носить штучний характер. Те, що відбувається зараз з курсом гривні, відбувається в контексті запланованої девальвації. Вона закладена в самому бюджеті-2019, в якому передбачений курс 29,4 грн/дол. Долар. … Девальвація гривні вигідна, щоб наповнювати державний бюджет. … Девальвація буде відбуватися, оскільки її запланували. А яка буде саме динаміка, сказати складно”, – сказав Новак.
При цьому раніше Нацбанк і Мінфін неодноразово відзначали, що “бюджетний” курс не є прогнозом. Тому його варто сприймати виключно як технічний показник, взятий в розрахунки для створення “подушки безпеки”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас