НБУ вводить новий інструмент капіталізації банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вводить новий інструмент капіталізації банків

Фондовий ринок
1103
Національний банк вводить новий інструмент капіталу з умовами конверсії/списання.
«Новий інструмент розширить можливості для збільшення рівня капіталізації банківської системи України і є першим кроком у реформуванні вимог до капіталу, зпровадження яких заплановано на 2020 рік», – йдеться в повідомленні.
Основною характеристикою інструменту є здатність поглинати збитки банку (loss absorption mechanism) через конверсію або списання зобов’язань за таким інструментом за рахунок коштів інвесторів, а не за рахунок коштів інших кредиторів і держави.
Конверсію або списання зобов’язань за інструментом банк здійснює в разі настання тригерної події – зменшення рівня достатності основного капіталу банку (без урахування інструменту) нижче 6,25%.
Для здійснення конверсії кошти за інструментом направляються на придбання простих акцій банку, що дозволить збільшити розмір статутного капіталу банку. У разі списання зобов’язань за інструментом банк отримає дохід, який «поглине» поточні збитки від його діяльності.
Новий інструмент є довгостроковим (термін залучення коштів – не менше 50 років) і передбачає поступову амортизацію протягом 15 років до кінцевого терміну погашення.
Інструмент тепер буде включатися до капіталу 1 рівня (основного капіталу) банку і після введення нових вимог до структури капіталу – до додаткового капіталу 1 рівня. Для включення інструменту в капітал банк отримує дозвіл Нацбанку.
Новий інструмент впроваджується постановою правління НБУ № 148 від 22 грудня «Про затвердження змін до інструкції про порядок регулювання діяльності банків України» і набирає чинності з 27 грудня.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас