Оприлюднено новий меморандум України з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оприлюднено новий меморандум України з МВФ

Казна та Політика
1209
Міжнародний валютний фонд оприлюднив текст Меморандуму про економічну та фінансову політику в рамках нової програми stand by для України.
Деталі угоди оприлюднило міністерство фінансів у четвер, 20 грудня.
Меморандум містить виклад політики і стратегії, яких планує дотримуватися Україна в 2018-2020 роках, а також конкретні кроки, необхідні для успішного проходження переглядів і отримання наступних траншів.
Документ містить напрямки роботи України в сферах грошово-кредитної та валютно-курсової політики, бюджетної політики, а також політики в енергетичному і фінансовому секторах, управлінні, управлінні державними підприємствами і бізнес-кліматом, а також 8 структурних маяків.
Виконання положень Меморандуму дозволить до кінця дії програми залучити 3,9 млрд доларів фінансової підтримки від МВФ, які підуть в резерви Національного банку.
Ключові пункти меморандуму: монетарна політика; незалежний НБУ продовжить дотримуватися політики гнучкого валютного курсу; інфляція складе 7% з грудня 2018 по грудень 2019 року, а в 2020 році – 5% +/- 1%.
Для цього Мінфін має подавати НБУ щоденний і щомісячний прогноз грошових потоків.
Україна дотримуватиметься підходу фіскальної стійкості в середньостроковій перспективі, зокрема: дефіцит: 2,5% в 2018 році, 2,25% в 2019 році.
На початку 2019 року – скасування обмеження на заробітні плати, з яких сплачують єдиний соціальний внесок.
Під час програми не буде податкової амністії, але це обмеження не заперечує можливості проведення в майбутньому кампанії з нульового декларування активів фізичних осіб, за умови попереднього узгодження її умов і обґрунтування цілей з експертами МВФ.
Не будуть впроваджувати також нових податкових пільг, не знижуватимуть ставки податку на прибуток підприємств.
Припинено також запровадження другого рівня пенсійної системи.
Водночас Україна продовжить діалог з експертами МВФ щодо пошуку можливості впровадження податку на виведений капітал у формі фіскально-нейтральної, збалансованої та стабільної моделі оподаткування розподіленого прибутку.
Надпланові бюджетні доходи будуть спрямовані на зниження боргу.
Відповідно до зобов’язань, які Україна взяла на себе в рамках Меморандуму, до травня 2019 року до Вищого антикорупційного суду має бути призначено не менше 35 суддів, а вже до кінця липня 2019 року має бути проведений незалежний аудит Національного антикорупційного бюро.
Згідно з Меморандумом, до кінця березня 2019 року Україна повинна внести поправки до законодавства в сфері протидії відмиванню коштів та боротьби з фінансуванням тероризму.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас