Банки підвищуватимуть вимоги до позичальників - опитування НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки підвищуватимуть вимоги до позичальників - опитування НБУ

Кредит&Депозит
267
Банки будуть підвищувати вимоги до позичальників, крім малих і середніх підприємств (МСП), повідомляється в звіті “Опитування про умови кредитування” за підсумками ІІІ кварталу 2018 року, оприлюдненому на сайті Національного банку України (НБУ).
“Банки планують підвищувати вимоги до великих корпоративних позичальників, але пом’якшувати для позичальників МСП. У ІІІ кварталі деякі великі банки підвищили вимоги і до позичальників-фізичних осіб, хоча три чверті респондентів залишили кредитні стандарти незмінними. У IV кварталі банки також планують незначно підвищити вимоги при кредитуванні населення”, – наголошується в звіті.
У ІІІ кварталі 75% опитаних банків повідомили, що розраховують на зростання обсягу корпоративних кредитів протягом наступних 12 місяців. На збільшення кредитного портфеля домогосподарств очікують 68% респондентів.
Майже половина опитаних банків розраховує на підвищення якості корпоративних кредитів протягом наступних 12 місяців. При цьому банки очікують, що з боку юридичних осіб буде зростати попит на всі види кредитів, найбільше – на гривневі і на короткострокові позики, а також кредити МСП.
Банки також розраховують, що в наступні 12 місяців прискориться приплив депозитів населення і бізнесу. Зростання депозитів населення очікують 68% опитаних, баланс відповідей склав 48% – це найвище значення за всю історію спостережень.
У ІІІ кварталі банки фіксували збільшення попиту на кредити з боку бізнесу і домогосподарств. Ця тенденція триває з ІІІ кварталу 2015 року у споживчому сегменті та з ІІ кварталу 2016 року – в іпотечному. Але, на думку респондентів, у ІІІ кварталі цього року попит серед населення зростав повільніше, ніж у попередні три квартали.
Драйвером попиту бізнесу на позикові ресурси банки називають зростання потреб підприємств у коштах на поповнення оборотного капіталу, проведення реструктуризації боргів, а також залучення коштів на інвестиційні потреби.
У ІІІ кварталі 2018 банки вперше з 2013 року повідомили про зниження кредитного ризику. Разом з тим, зросли валютний і процентний ризики: баланси відповідей становили 22% і 18% відповідно. Менш істотно зріс ризик ліквідності (15%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас