SpaceX запустить модернізовану ракету Falcon 9 з багаторазовим розгінним блоком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

SpaceX запустить модернізовану ракету Falcon 9 з багаторазовим розгінним блоком

Технології&Авто
518
Інженери компанії SpaceX готуються в п’ятницю в США до запуску істотно модернізованої ракети Falcon 9, оснащеної принципово новим багаторазовим розгінним блоком, повідомляють американські ЗМІ.
Спочатку планувалося, що запуск з космодрому на мисі Канаверал відбудеться в четвер, однак його довелося перенести через технічны неполадки. Тепер планується, що запуск відбудеться в п’ятницю. Ракета повинна вивести на орбіту бангладеський телекомунікаційний супутник.
Планується, що через вісім хвилин після пуску розгінний блок приземлиться на плавучу платформу в Атлантичному океані.
Голова компанії Ілон Маск заявив 10 травня, що Falcon 9 цього разу оснащена розгінним блоком Block 5.Його конструкція розрахована на те, щоб блок можна було використовувати до 10 разів без ремонтних робіт. За словами В. Маска, загалом за умови своєчасного ремонту такий розгінний блок можна буде використовувати до 100 разів.
Американські ЗМІ відзначають, що в минулому SpaceX практикували багаторазове використання першого ступеня ракет, проте потім на їх підготовку до повторного запуску йшли місяці. Крім того, на практиці поки що один і той самий ступінь використовувався не більше двох разів. Однак у наступному році інженери компанії хочуть домогтися того, щоб використовувати один і той самий блок для двох запусків протягом доби.
В цілому, як відзначає газета The Wall Street, І. Маск прагне до того, щоб якомога більше компонентів ракети можна було використовувати багаторазово, оскільки це дозволить дуже істотно знизити витрати на запуск в космос. Згідно з його підрахунками, в даний час на запуск ракети йде від $50 млн до $60 млн, але при успішному багаторазовому використанні компонентів у майбутньому можна буде знизити цю цифру до $5 млн, або $6 млн.
У свою чергу телеканал CNBC підкреслює, що нинішня версія Falcon 9, імовірно, стане фінальною. Цю ракету в SpaceX мають намір надалі використовувати як основну “робочу конячку” для того, щоб виводити на орбіту космічні апарати.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас