Особисті банківські рахунки українців блокуватимуть автоматично — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особисті банківські рахунки українців блокуватимуть автоматично

Кредит&Депозит
14892
Міністерство юстиції веде роботу зі створення в Україні автоматизованої системи арешту коштів боржників. Електронна база дозволить виконавцям заблокувати кошти на рахунках компаній і приватних осіб, оминаючи довгу бюрократичну процедуру. Чиновники запевняють – цього вимагає від нас МВФ, і обіцяють створити український аналог, спираючись на передовий міжнародний досвід.
Про це повідомляє прес-служба Мін’юсту на офіційному сайті відомства.
Нині про фінансові справи боржників виконавці дізнаються за запитом з ДФС. При цьому отримують інформацію тільки про рахунки юросіб та ФОП. Щоб уточнити, скільки грошей зберігає на банківських рахунках боржник-фізична особа, їм потрібно надіслати письмові запити у кожен український банк. Що, звичайно, істотно ускладнює роботу виконавців. А нерідко і зовсім робить її безглуздою.
Тому в Мін’юсті готуються створити в Україні автоматизовану систему, яка буде накладати на рахунок боржника арешт майже миттєво – щойно суд ухвалить відповідне рішення. З цією метою робоча група чиновників у листопаді минулого року навіть їздила вивчати досвід Хорватії та Португалії.
Тим часом робота такої системи неможлива без повної передачі всієї інформації про рахунки людей в спеціалізований орган, що потребує законодавчих змін, оскільки безпосередньо порушує поняття банківської таємниці. У Хорватії, наприклад, цим питанням відає Фінансове агентство FINA. Сюди щодня надходить інформація з усіх банків країни. А рахунки боржників блокуються протягом кількох хвилин.
У Португалії всю інформацію про рахунки громадян консолідує центробанк. При цьому збереження інформації гарантується тим фактом, що даних про залишки коштів в базі даних немає. Чиновники відзначають, що запровадженння системи призвело до збільшення ефективності виконання судових рішень у 30 разів.
І додають, що подібна система потрібна і в Україні. Звертають також увагу, що на її підготовку та запуск нам охоче нададуть кошти міжнародні донори і кредитори.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас