Мінус €30 млн для України: Євросоюз офіційно закрив проект модернізації кордону з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінус €30 млн для України: Євросоюз офіційно закрив проект модернізації кордону з Україною

Казна та Політика
1252
Європейський Союз офіційно підтвердив, що припиняє фінансування проектів з розвитку більше 10 контрольно-пропускних пунктів (КПП) на західному кордоні України. Крім того, частину коштів Україна буде змушена повернути.
Про це йдеться в офіційному роз’ясненні Єврокомісії, передає Європейська правда. Також дану інформацію підтвердили кілька співрозмовників у структурах ЄС.
Прес-секретар ЄС Майя Косьянчич пояснила, що припиняється здійснення проектів, на виконання яких ЄС мав перерахувати €29,2 млн.
“Мова йде про шість проектів з європейським фінансуванням на загальну суму €29,2 млн, основним бенефіціаром яких була Державна фіскальна служба України. З огляду на затримки з їх реалізацією, враховуючи наші оцінки та повідомлення держав-членів ЄС, ми дійшли висновку, що проекти не могли бути завершені в термін”, – зазначила вона.
За словами Косьянчич, ці шість проектів вже перебувають у процесі закриття, виділені на них і не витрачені гроші повинні бути повернуті на рахунки Єврокомісії.
Однак, прес-секретар ЄС уточнила, що Євросоюз і надалі готовий підтримувати реформи в Україні.
Джерело видання в Брюсселі пояснило, що попри заяви представників української ДФС, рішення Євросоюзу є остаточним.
“Рішення про закриття цих проектів – остаточне, воно було ретельно зважено і ґрунтується на належній оцінці”, – пояснив чиновник. Також співрозмовник зазначив, що за час реалізації цих проектів Україна отримала від ЄС третину грантових коштів, виділених на проект – близько €10 млн. Більша частина цих коштів залишилася невикористаною.
За попередніми даними, Київ витратив близько €2 млн. Відповідно, Україна мусить відшкодувати ЄС близько €8 млн. Таким чином, сумарна вартість фондів, які були запропоновані Україні, але не використані, становить близько €27 млн.
Проекти, фінансування яких припиняється, були призначені не тільки для розвитку прикордонних пунктів. Один з них був спрямований на переоснащення IT-інфраструктури прикордонників на українсько-польському кордоні.
Також кошти ЄС мали піти на переобладнання КПП Рава-Руська, Краковець, Шегині і Ягодин, глибоку реконструкцію КПП в Устилузі (всі – на кордоні з Польщею). Мали бути реконструйовані чотири КПП на українсько-словацькому кордоні, два КПП на кордоні з Румунією і проведена реконструкція на кордоні з Угорщиною для інтеграції України в міжнародну транспортну систему, в тому числі на КПП в Лужанці.
Варто зауважити, що зупинка проектів Євросоюзу через неповне використання коштів не є винятковим випадком: це відбувається у співпраці з різними державами, в тому числі з членами ЄС.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас