Робот з лідаром вкаже на промахи будівельників (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робот з лідаром вкаже на промахи будівельників (відео)

Технології&Авто
706
Стартап Doxel пропонує спосіб виправляти помилки «на льоту» в одній з найконсервативніших галузей – будівництві. Думаєте, досвідчений виконроб і так постійно звіряється з кресленням? Перший же досвід показав, що пильні роботи прискорюють хід будівельних робіт на 38%! Компанія, яка створила їх, отримала $4,5 млн на розвиток.
Підхід Doxel до розв’язання проблем довгобуду досить прямолінійний, зазначає IEEE Spectrum. Роботи з лідарами і камерами високої роздільної здатності здатні обстежити будівництва більш ретельно, ніж люди. І можуть робити це хоч кожен день. А розбіжності з кресленнями вкажуть на промахи, про які система швидко повідомить виконробу.
Однак виправлення огріхів – не єдине, що пропонує стартап. У кожного проекту, крім технічної документації, є кошториси, а у кожного підрядника – терміни виконання. ШІ допоможе синхронізувати роботи. Зараз 80% підрядників великих будівельних проектів перевищують бюджети і в середньому відстають від розкладу на 20 місяців. Але якщо замість десятка осіб з блокнотами та ручками достатньо надіслати одного робота, який вкаже, що і як було зроблено за день – картина зміниться. Робот Doxel, який вміє забиратися по сходах і похилих балках, їздить по заздалегідь наміченому маршруту – зазвичай в обідню перерву – і знімає все, що відбувається на будмайданчику на камеру. Дані завантажуються в «хмару» для аналізу, а після цього ШІ підкаже, що треба терміново виправити, а де можна рухатися далі.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас