Біткойн став третьою за розміром фінансовою бульбашкою в історії - аналітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біткойн став третьою за розміром фінансовою бульбашкою в історії - аналітики

Фінтех і Картки
5499
Аналітики Birinyi Associate склали графік 10 найбільших фінансових бульбашок в історії. Якщо припускати, що біткойн — це теж бульбашка, то в рейтингу він посідає третє місце після фінансової схеми щодо розвитку долини Міссісіпі в XVIII столітті і ситуації з акціями Qualcomm в 1998-1999 роках, коли їх вартість підскочила за один день на 31%. Нафта, Dow Jones, Nasdaq, срібло і японська фінансова бульбашка вже поступаються біткойну. Експерти не стали враховувати бульбашу, що сформувалася під час тюльпанової лихоманки в Голландії через відсутність точних відомостей, тому зіставити бум криптовалюти зі скупкою цибулин тюльпанів не вдалося.
Голова Birinyi Associates Ласло Біриній припускає, що біткойн перебуває в стані бульбашки, тому засновник компанії не рекомендує інвестувати в криптовалюту. «Зізнаюся, ми трохи поторгували біткойнами. Я не проти торгівлі, але я б не став ризикувати і робити інвестиції», — пояснив він в інтерв’ю CNBC.
Про неймовірні масштаби біткойн-бульбашки пише Bloomberg. За підрахунками аналітиків, біткойн вже в чотири рази обійшов за вартістю акції доткомів на їх піковому показнику.
З 1997 по 2000 роки акції доткомів залучили через IPO $44 млрд. Біткойн після форку розколовся на кілька валют. Так, Bitcoin Cash оцінюється в $28 млрд, а Bitcoin Gold — в $6 млрд. Ці суми поступово наближаються до доткомівських показників. Більш того, існує ще ефір з капіталізацією в $46 млрд, а також сотні інших криптовалют.
Після різкого стрибка курсу біткойна в кінці листопада, коли криптовалюта зросла до $11 000, з’явилися відомості про те, що американська біржа Nasdaq готується випустити ф’ючерси на біткойни на початку наступного року. Випередити її збирається Чиказька товарна біржа (CME Group), яка запустить торги ф’ючерсами на індекс біткойна вже 18 грудня.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас