ФГВФО показав схему виведення коштів з АКБ Банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО показав схему виведення коштів з АКБ Банку

Кредит&Депозит
492
Виведення коштів з АКБ Банку напередодні визнання його неплатоспроможним відбувалося через схему кредитування та поручительства пов’язаних з акціонерами компаній.
Фонд гарантування вкладів повідомляє, що більшу частину цінних паперів, що знаходяться в заставі АКБ Банку, становлять акції прості іменні в бездокументарній формі емітента ВАТ «Південний транспорт». Загальна кількість переданих у забезпечення за кредитами таких акцій – 18 257 896 000 штук.
Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку в 2015 році включила ПАТ «Південний транспорт» в перелік емітентів, що мають ознаки фіктивності, а цінні папери такими, що мають ознаки фіктивності. Згідно з останнім розміщеним річним фінзвітом, ця компанія є збитковою, крім того, вона зареєстрована на тимчасово окупованій території АР Крим.
У Фонді зазначили, що рішення, прийняті на засіданнях кредитного комітету ПАТ «АКБ Банк», за участю членів правління, стосувалися видачі кредитних коштів або зміни умов кредитування позичальників, які не тільки були достовірно відомі наглядовій раді банку, але і погоджувалися з нею.
“Топ-менеджери і акціонери банку були причетні до виведення коштів банку шляхом укладення свідомо невигідних для банку (у т. ч. удаваних) угод. Це негативно вплинуло на статутну діяльність і призвело до виникнення фінансових втрат та збитків, внаслідок чого ефективна робота банку стала неможливою”, – йдеться в повідомленні.
ФГВФО показав схему виведення коштів з АКБ Банку
У результаті зазначених дій та бездіяльності посадових осіб було завдано значної матеріальної шкоди на суму, що перевищує 700 млн грн, що становить 2/3 від загального кредитного портфеля банку.
АКБ Банк виступив майновим поручителем за кредитом, який Meinl Bank (Австрія) видав кіпрській компанії Agalusko Investment LTD. В забезпечення позики були передані грошові кошти на $9 млн, які були на кореспондентському рахунку АКБ Банку в австрійській фінустанові.
У Фонді заявили, що за вказаним фактом відкрито кримінальне провадження та відповідні відомості внесено до ЄРДР.
ФГВФО показав схему виведення коштів з АКБ Банку
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас