З Експобанку вивели активи на 0,5 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З Експобанку вивели активи на 0,5 млрд грн

Кримінал
302
Фонд гарантування вкладів заявляє, що з Експобанку були виведені активи на більш ніж 0,5 млрд грн через укладання удаваних кредитних договорів і списання коштів Meinl Bank AG.
«В результаті оцінна вартість активів, включених у ліквідаційну масу банку, більш ніж 3,5 рази менша за балансову вартість – 1 077,99 млн грн і 3 811,27 млн грн відповідно», – йдеться в повідомленні.
У Фонді заявили, що за декілька днів до введення тимчасової адміністрації в банк (12 вересня 2014 року) було погашено ощадні сертифікати на пред’явника в доларах США на загальну суму в еквіваленті 38,93 млн грн. Сертифікати були пред’явлені однією фізичною особою. Отримані таким чином грошові кошти після конвертації частково були роздроблені між іншими вкладниками Експобанку на суми, які не перевищували гарантовані 200 тис. грн.
Ліквідатором також було виявлено схему виведення коштів, розміщених на кореспондентських рахунках банку, за участю юридичних осіб-нерезидентів. 26 вересня 2014 року, через день після введення в банк тимчасової адміністрації, відбулося списання Meinl Bank AG коштів, розміщених на кореспондентському рахунку АТ «КБ «Експобанк» в сумах $21,477 млн і 13,586 млн євро, в рахунок погашення кредитних зобов’язань компаній-нерезидентів.
«Ці кошти, які склали 14,8% загальних активів банку, які в свій час були передані в забезпечення виконання зобов’язань за кредитами семи компаній-нерезидентів. При цьому метою їх кредитування була купівля дебіторської заборгованості в Експобанку», – додали у Фонді гарантування.
З Експобанку вивели активи на 0,5 млрд грн
Протягом липня – вересня 2014 року посадовими особами Експобанку, шляхом зловживання своїм службовим становищем, укладали удавані (кредитні) операції, в тому числі з іншими банками.
У Фонді відзначають, що в одному з банків АТ «КБ «Експобанк» були оформлені кредитні договори на суму 131 млн грн, в забезпечення за яким було передано кілька об’єктів нерухомості в Києві, ринкова вартість яких майже на 30% перевищувала суму кредитів. Суми кредитних коштів були виведені з Експобанку. Надалі банк-кредитор передав право вимоги за вказаними кредитними договорами іншій особі, яка оперативно стягнула заставне майно на свою користь.
На сьогодні в судовому порядку вдалося скасувати більшість реєстраційних дій з реєстрації права власності на нерухоме майно Експобанку за третіми особами.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас