Холодно й незатишно. Все, що потрібно знати про енергоефективність житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Холодно й незатишно. Все, що потрібно знати про енергоефективність житла

Енергетика
1748
Через кілька тижнів в Україні розпочнеться опалювальний сезон. Люди з жахом чекають перших квитанцій за опалення. У минулому році у споживачів, яким не вдалося оформити субсидію, цифри на рахунках буквально зашкалювали. Але температура в квартирах залишала бажати кращого, як і в роки дешевої комуналки. Виняток становили хіба що будинки з індивідуальним опаленням — там жителі можуть регулювати температуру на свій розсуд. Іншим доводиться утеплятися хто як може — міняти склопакети, обшивати пінопластом зовнішні стіни, склити балкони.
У цьому плані, напевно, найбільше пощастило людям, які тільки збираються купувати житло. У них є можливість вибрати квартиру, яка буде максимально зберігати тепло, і це заощадить кошти на опаленні. Тим більше що забудовники навперебій розповідають, наскільки їхні об’єкти енергоефективні.
Зустрічають по одягу
“Починати вибір потрібно не з квартири, а з дому”, — резонно зауважує директор компанії “УкрТермоДім” Олег Бризгалін. Він підкреслює, що важливо не стільки те, з якого матеріалу побудований будинок, а технологія будівництва та утеплення фасадів.
На сьогоднішній день найбільш популярні технології будівництва в нашій країні — це панельна і монолітно-каркасна. Найбільш холодними вважаються панельні будинки. Найтеплішими — монолітно-каркасні. На відміну від панельних будинків, де всі стіни несучі, при будівництві таких будинків зводиться міцний каркас, який заповнюється легкими і теплими матеріалами. Так звана збірно-монолітна технологія будівництва — це гібрид першого і другого методу з усіма похідними наслідками в плані енергоефективності.
Втім, як пояснює директор з продажу девелопера “Роял Хауз” Руслана Грабко, в плані “теплоти” вдома в першу чергу важливі нюанси будівництва. “Є таке поняття, як “містки холоду”. Через них холод проникає всередину приміщення і “з’їдає” все тепло”, — говорить експерт. Найпростішим прикладом “містка” може бути місце з’єднання стіни будинку і балконної плити. При неякісному виконанні вузлів з’єднання тепло буде йти з квартири, поки не усунути витік.
Не менш важливий показник — утеплення фасадів. “Щоб тепло від батарей розподілялося по приміщеннях, не йдучи на вулицю, всі зовнішні стіни повинні бути утеплені. На практиці, коли побудована монолітна коробка будівлі, на ній облаштовуються стіни, і на них наносять утеплювач”, — пояснює голова правління — президент Київміськбуду Ігор Кушнір. І цей утеплювач може дуже відрізнятися за своїми характеристиками.
Найпоширеніший вид утеплення фасадів — оштукатурена шуба з утеплювача. Це найбільш бюджетний, але недовговічний варіант. Більш того, вибираючи будинок з подібним утепленням, варто звернути увагу на штукатурні суміші — вони повинні бути призначені для використання за температур наших широт.
Ще один різновид рішення щодо фасадів — облицювання будівлі плиткою, натуральним каменем або склом. За рахунок їх використання фасад виходить презентабельним і довговічним. Принцип виробництва схожий на перший тип, тобто шуба будівлі складається з фасадного утеплювача і облицювального матеріалу.
Нарешті, найбільш досконалий в плані теплоізолюючих властивостей – навісний фасад, що складається з трьох шарів: утеплювач, повітряний прошарок і облицювальний матеріал. Зовнішній шар може бути виконаний, знову-таки, з каменю, фасадної плитки або скла.
У будь-якому випадку Бризгалін радить, як мінімум, уточнити товщину утеплювача. Вона повинна становити не менше ніж 10 см. Що це буде — пінопласт чи мінвата, в плані енергоефективності будинку не має значення. Теплоізолюючі властивості пінопласту і мінеральної вати практично однакові.
Інше питання, що не можна використовувати займистий пінопласт як утеплювач у так званих вентильованих фасадах. У світі вже були прецеденти, коли обкладені пінопластом вентильовані фасади спалахували як сірник і сотні жителів задихалися в отруйному диму, який виділяє гарячий пінопласт.
А що всередині?
При виборі житла за внутрішніми характеристиками найважливіше — система опалення. “Автономне чи централізоване опалення в будинку? Чи є система обліку? Вона поквартирна чи встановлена на будинок, секцію, під’їзд? За цими трьома пунктами можна оцінити, “тепла” квартира чи не дуже”, — радить Грабко.
Якщо будинок з центральним опаленням, найкраще, коли горизонтальна розводка. В цьому випадку можна встановити теплові лічильники на кожну квартиру і регулювати подачу тепла, не озираючись на потреби сусідів.
Цікаві і будинки з індивідуальними будинковими котельнями. У цьому випадку на вулиці розташовані спеціальні датчики, залежно від показань яких регулюється подача газу.
Дуже вигідні і помешкання з індивідуальним опаленням. Власний котел дозволяє регулювати температуру або зовсім відключати обігрів.
Крім того, деякі забудовники роблять в кухні та ванній теплі підлоги з електропідігрівом. На думку фахівців, це рішення саме по собі дуже економне. Повітря підігрівається знизу і піднімається вгору. Крім іншого, водяна тепла підлога економічніша за електричну, оскільки гаряча вода довго зберігає тепло.
Важливо звернути увагу і на вентиляцію будівлі. Вона може бути реалізована як через отвори в стінах або вентиляційні шахти, так і через вікна. В останньому випадку через вентиляцію буде йти велика кількість тепла. Коли вікна провітрюються, протяг вмить забирає тепло.
Та й взагалі вікна в плані енергоефективності — один з найважливіших елементів житла. За словами інженера інноваційного дитячого садка LeapKids Євгена Карпова, саме через них будівля може втрачати до 30% тепла. Він радить зазубрити фразу: “термічний опір вікна ® має бути не нижче ніж 0,9”. Ця величина показує, наскільки поверхня, що огороджує житловий обсяг, перешкоджає витоку тепла назовні. Грубо кажучи, це показник якості вікна, який залежить від товщини профілів, технології виготовлення вікна і використовуваних матеріалів. Дані щодо термічного опору вікон повинні бути зазначені в документації на будинок.
Важливо переконатися і в тому, що вікна правильно встановлені. Інакше тепло буде йти через щілини. У разі протягу з щілин не варто соромитися вимагати у забудовника заміни або перевстановлення вікон.
Серед менш важливих, але все ж вагомих нюансів Бризгалін також виділяє розташування квартири. Найтеплішою виявиться квартира в середині будинку між трьома першими і трьома останніми поверхами або на третьому поверсі, якщо мова про п’ятиповерхівку. Поряд з такою квартирою з усіх сторін сусіди, які волею-неволею будуть обігрівати і вас.
Також фахівець радить вибирати квартири, в яких якомога менше суміжних стін зі сходовим майданчиком. Сходи часто додатково не опалюються, а значить, доведеться за свій рахунок гріти під’їзд.
Ще Бризгалін радить вибирати квартири, орієнтовані на південь. Однак зворотна сторона медалі — перегрів житла влітку.
Все записується
Найповніше оцінити енергоефективність будинку дозволить технічна документація. Забудовник обов’язково повинен мати енергетичний паспорт з так званими показниками і класом енергоефективності будинку (визначаються в залежності від кількості затрачуваної за рік енергії на квадратний метр житла).
“В Україні в будинках старої забудови цей показник в середньому оцінюється в 180-220 кВт на рік на кв. м, тоді як у країнах ЄС він 80-120 кВт на рік на кв. м, а до 2030 року Європа поставила за мету знизити показник до 40 кВт”, — говорить керівник київського офісу асоціації “Енергоефективні міста України” Святослав Павлюк.
Окреме питання, наскільки цифри, що називаються забудовниками потенційним покупцям, відповідають реальності. Голова Київміськбуду запевняє, що якщо заявлені девелопером показники класу енергоефективності не відповідають істинному стану справ, будинок в експлуатацію просто не приймуть. “У цьому питанні у забудовників немає лазівок”, — пояснює він.
Однак незалежні експерти відзначають, що забудовники часто-густо відмовляються показувати енергетичні паспорти на свої об’єкти. В результаті названий ними зі стелі клас енергоефективності перевершує реальність. “Не так давно я вирішив поставити експеримент і пройшовся по об’єктах чотирьох київських забудовників. Так от, ніхто з них мені енергетичний паспорт або сертифікат так і не показав”, — каже Павлюк.
Більше того, українські будівельні норми (так звані “державні будівельні нормативи” — ДБН) за своєю логікою відрізняються від європейських. Клас енергоефективності будівлі у нас встановлюють залежно не від абсолютної цифри, а від абстрактного відсотка відхилення значень від якогось стандарту.
На основі нещодавно прийнятого Закону “Про енергоефективність будівель” Мінрегіонрозвитку до кінця року має розробити новий класифікатор, а також формат енергетичного сертифіката, який буде мати кожен новий будинок. Виходячи з цього документа, покупець квартири зможе легко зрозуміти, у скільки обійдеться її експлуатація. Так що, якщо поки що не вдалося накопичити потрібну суму на купівлю квартири, засмучуватися не варто. В наступному році вибрати теплий і затишний будинок стане легше.
Олена Романюк
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас