Чи можуть прості українці накопичити на власне житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи можуть прості українці накопичити на власне житло

Нерухомість
3760
Останнім часом в Україні склалася парадоксальна ситуація. Після початку економічної кризи вартість житла постійно падає, проте для більшості українців власна квартира стає все більш недосяжною мрією.
З 2014 року вартість житла на українському ринку нерухомості знизилася на кілька десятків відсотків. Одночасно знецінення національної валюти і високий рівень інфляції істотно погіршили купівельну спроможність пересічних громадян. Обвал ринку нерухомості пов’язаний не з тим, що забудовники раптом вирішили забезпечити українців доступним житлом, а зі значним зниженням попиту.
Навіть сьогодні, після тривалого падіння цін на житло, в Києві складно знайти однокімнатну квартиру дешевше 25 тис. доларів. Hyser вирішив дізнатися, чи можуть прості українці, які живуть у великих містах, накопичити на власну квартиру.
Хочеш житло – накопичуй і примножуй капітал
Експерти з фінансової грамотності переконують, що українцям, які працюють, під силу щомісяця відкладати 10-30% свого доходу. На сьогодні середня зарплата по країні складає близько 7,5 тис. грн. Щоб створити стартовий капітал, необхідно витратити приблизно рік. Якщо протягом 12 місяців збирати по 30% від середньої заробітної плати, то можна назбирати 27 тис. грн. Далі фахівці рекомендують примножувати свій капітал за рахунок розміщення коштів у банку. Зараз середня ставка по депозитах у гривні складає 12-13%.
Уявімо найоптимістичніший сценарій, при якому людина продовжує щорічно збільшувати стартовий капітал на 30%, а її дохід з кожним роком зростає на 15%. Якщо розміщувати всі зекономлені кошти на депозиті, то за 7 років можна накопичити приблизно 400 тис. грн. Зараз цих грошей вистачить хіба що на придбання смарт-квартири в будинку, який ще не здали в експлуатацію.
Але треба пам’ятати, що частину заощаджень «з’їсть» інфляція. Якщо вона буде обчислюватися, наприклад, 10% річних, то через 7 років 400 тис. грн коштуватимуть як 205 тис. грн в 2017 році. Також необхідно врахувати, що гривня постійно дешевшає, а вартість житла залежить від курсу долара. Сукупність цих факторів фактично позбавляє пересічного українця можливості купити власне житло.
Якщо ви отримуєте середню зарплату, то збирати на квартиру доведеться кілька десятків років.
За підрахунками експертів, щоб розраховувати на купівлю нерухомості, необхідно щомісяця відкладати близько 10 тис. грн. Зробити це дійсно складно, адже це навіть більше, ніж середня зарплата по країні. За даними Держстату, 83% працюючих українців отримують менше 10 тис. грн. При цьому треба пам’ятати, що якщо у вас немає власного житла, то до того моменту його купівлі вам доведеться знімати квартиру.
Щасливчикам, які можуть відкладати достатню суму, фінансові консультанти радять зібрати кошти для початкового внеску, а потім вже шукати підходящі варіанти житла.
Коли збираєтеся покласти свої гроші на депозит, тримайте в умі, що в разі банкрутства банку Фонд гарантування вкладів поверне не більше 200 тис. грн. Якщо розмістити в одній фінансовій установі більше, ваші гроші можуть пропасти. Тому краще відкрити кілька депозитів у різних банках і бажано в різних валютах.
Житло в кредит
Для тих українців, хто не може дозволити собі накопичити на житло, є такі варіанти, як іпотека і лізинг.
Іпотека
Вартість іпотеки останнім часом істотно знизилася. Якщо кілька років тому ставки були на рівні близько 30% річних, то зараз вони становлять 20-25%. Втім, кредитні експерти попереджають, що для банків іпотека є ризикованою послугою, тож її надають не всі фінансові установи. Якщо ж банки і готові надати іпотеку, то тільки надійним клієнтам з високими доходами.
Ставка в цьому випадку може скласти навіть 20%. Однак банки будуть дуже уважно придивлятися до потенційного позичальника. Необхідно розуміти, що іпотечна ставка включає в себе ставку за депозитом, витрати на інфраструктуру, а також прибуток, без якого не може працювати жоден банк. До того ж у будь-якої фінустанови є проблемні позичальники, які не повертають борги. Тому можливі ризики також враховуються в процентній ставці.
Зверніть увагу, що іпотека, як правило, передбачає початковий внесок. Зазвичай він становить до 50% від вартості квартири. Тож без стартового капіталу оформити іпотеку практично нереально.
Врахуйте, що на виплату іпотеки піде приблизно така ж сума, як на купівлю самої квартири. Наприклад, один з держбанків зараз пропонує іпотечний кредит під 20,49% річних з максимальним терміном 20 років. Якщо ви візьмете кредит на 500 тис. грн, який будете виплачувати протягом 20 років, то щомісяця доведеться платити більше 10 тис. грн. В цілому ви повернете банківській установі не 500 тис., а 1,2 млн грн.
Лізинг
Нещодавно в Державній іпотечній установі заговорили про плани вже в 2017 році запустити в Києві пілотний проект лізингу. Спочатку учасниками програми стануть бійці АТО, але чиновники обіцяють, що далі проект охопить бюджетників. Якщо ж в Україні почне нормально працювати ринок цінних паперів, завдяки якому отримує дохід ДІУ, то через кілька років лізинг може стати доступним для всіх.
Суть лізингу полягає в тому, що поки людина не виплатить повну вартість житла, вона може жити в ньому на правах орендаря. Розтягнути виплату можна на термін до 20 років. У ДІУ кажуть, що для квартири площею до 50 м² щомісячна сума виплат складе 5-6 тис. грн. Після здійснення останнього внеску орендар стає повноправним власником житла.
Експерти кажуть, що лізинг – чудова можливість, але поки що в Україні вона практично недоступна. Пілотний проект ДІУ охопить всього 100 квартир в столиці для учасників АТО. Коли цим варіантом зможуть скористатися звичайні українці – поки невідомо.
В цілому, фахівці ринку нерухомості кажуть, що без стартового капіталу, отримуючи середню зарплату, дуже важко розраховувати на придбання квартири. Банківська іпотека збільшить витрати приблизно в 2 рази, а лізинг в Україні поки що не працює.
Щоб накопичити на власне житло, потрібно відкладати щомісяця не менше 10 тис. грн. Це означає, що сімейний бюджет з урахуванням всіх інших витрат повинен становити не менше 20-25 тис. грн на місяць. Поки що похвалитися подібним рівнем доходів можуть приблизно 5-10% українців.
Олексій Мельниченко
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас