Експерти пояснили, навіщо Порошенко закрив свою фабрику в Липецьку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти пояснили, навіщо Порошенко закрив свою фабрику в Липецьку

Фондовий ринок
2904
Закриття в Липецьку кондитерської фабрики «Рошен» стало для її працівників повною несподіванкою. Експерти кажуть, що незважаючи ні на що, бізнес там ішов непогано, а тому головна причина консервації фабрики — спроба Петра Порошенка підняти собі рейтинг, який обвалився.
У грудні, згідно з соцопитуванням, проведеним «Соціс» і групою «Рейтинг», він склав 9,6%. Втім, експерти кажуть: рішення занадто запізніло.
Відпоювали валеріаною
Для півмільйонного Липецька закриття фабрики стало економічним ударом. За словами місцевого журналіста Ігоря Лугового, «Рошен» був другим за величиною донором надходжень до місцевого бюджету.
«У них тут три лінії виробництва. Реконструювали радянську лінію в самому Липецьку і побудували з нуля дві нові в селах Косирєвка і Сенцово. Там багато полів і за рахунок цього «Рошен» платив найвищий в області земельний податок, — розповів він «Вестям». — І зарплата у них найвища в області. Оскільки до них була підвищена увага, то вони дотримувалися всіх законів. Ніяких «конвертів» у них ніколи не було (у Києві у структурах, пов’язаних з президентом, співробітники, до речі, скаржилися на чорну зарплату. — Авт.). Один з найбільш низькооплачуваних робітників, водій електрокара, який вантажив цукерки на складах, отримував 40 тис. руб. білими (18,3 тис. грн). По зарплатах вони конкурували з металургійним комбінатом, де чорнороби в сталеливарному цеху отримують 25 тис. руб. До появи «Рошен» багато людей прагнули потрапити на комбінат, але на «Рошені» умови праці на порядок кращі. Люди трималися за цю роботу, в розрахунку на зарплату брали кредити».
Підтверджують слова журналіста і співробітники фабрики. «Такої зарплати більше немає ні в кого в окрузі. Я починав ще до Майдану оператором на конвеєрі і зарплата була 35 тис. руб. і вище. Але тоді фабрика працювала без простоїв. Та й зараз працювали до останнього, нещодавно почали процес підвищення стандартів продукції. Але тепер це вже ні до чого», — каже працівник фабрики в Сенцово Олексій. Його колеги згадують, що останнім часом їх періодично трясли.
«Двічі омонівці нас не випускали, потім цукеркам оголошували бойкот. Але все одно багато хто сподівається, що через час фабрика запрацює знову. Продати її не зможуть, оскільки на майно накладено арешт. Завод не закривається, а зупиняє свою роботу з повною консервацією виробничих цехів», — каже працівник фабрики Руслан Бус.
«Рошен» звільнить 637 осіб в період з квітня по червень. «Їм в четвер оголосили про звільнення, так багатьох валер’янкою відпоювали», — сказав Луговий. Як стало відомо «Вестям», кожному заплатять по 60 тис. руб. (27,7 тис. грн). Буквально кілька людей залишать вартувати законсервоване обладнання. До речі, в пікові роки на виробництві «Рошен» в Росії працювало 2000 осіб. Відкривати нові лінії приїжджав разом з Порошенком і губернатор області Олег Корольов. В одному з інтерв’ю він казав, що вони давно знайомі, оскільки Марина Порошенко народилася в Липецьку і ходила в одну з місцевих шкіл.
Чи підвищить закриття рейтинг
Економічні проблеми у фабрики були. Наприклад, за останні два з половиною роки обсяги виробництва фабрики впали в два рази. Позначилася заборона на ввезення продукції «Рошен» з України, в якій російські санітари знайшли заборонену речовину. Також були претензії до порушення законодавства з авторських прав, пішли обшуки, прихід податкової, арешт майна і т. д. Але і в таких умовах, за словами експертів, випуск карамелі був вигідним.
«Бізнес Порошенка там розвивався, з’являлися нові ринки — цукерки вже давно продавалися в Москві, Казахстані, а тепер ще і в Криму та Донецьку. У Росії виробляли в основному карамель, причому напівфабрикати везли звідси, а там тільки упаковували. Це дозволяло гнати обсяги і покривати запити зростаючого ринку, а особливих витрат не було», — каже «Вестям» директор кондитерської фабрики «Житомирські ласощі» Ігор Бойко.
За словами політолога Андрія Золотарьова, за рік Порошенко отримав $72 млн дивідендів від бізнесу в Росії: «Крім чистого доходу ця фабрика була воротами на ринки Середньої Азії. Для бізнесу Липецьк був йому необхідний, але політичні міркування переважили. Зараз це перетворилося на токсичний актив. Повним ходом починається кампанія з виборів до Ради, і він не хоче, щоб йому регулярно нагадували про Липецьк і про те, що він платить податки в бюджет країни-агресора».
Інше питання, що рішення це запізніле. «Це яскраве свідчення того, що Порошенко почав підготовку до дострокових виборів у Раду і, можливо, перевиборів президента. Але рішення закрити фабрику не додасть балів до його рейтингу, в кращому випадку він перестане так стрімко падати», — вважає політолог Кость Бондаренко.
Євгенія Іванова, Анастасія Рябоконь
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас