Монако: відібрати у моря і віддати багатим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монако: відібрати у моря і віддати багатим

Світ
1810
Князівство Монако «відвоює» в моря територію розміром сім футбольних полів, щоб розмістити на ній елітне житло для мільйонерів. Задля створення насипу доведеться завезти з Сицилії мільйони тонн піску і спорудити гігантську підводну стіну заввишки 26 метрів.
Монако – найменша після Ватикану і найбільш густонаселена держава світу. Вона лежить на березі Середземного моря на 202 га території, що примикає до Франції. Мальовничі пейзажі європейського князівства, курортний клімат із трьома сотнями сонячних днів на рік і знамените казино в Монте-Карло приваблюють на відпочинок «лакшері»-туристів і зірок світової величини.
А та обставина, що резиденти карликової держави звільнені від сплати прибуткового податку, податку на багатство і податку на приріст капіталу, заманює фінансистів та інвесторів переселятися в Монако разом з усіма своїми заощадженнями.
Кожен третій з 38 000 мешканців Монако – доларовий мільйонер. Висока концентрація багатих людей призводить до того, що споживчі товари тут коштують майже удвічі дорожче, ніж у Парижі, і вчетверо вище, ніж в Україні, а ціни на землю і нерухомість досягають астрономічних висот. Купівля чи оренда житла – необхідна умова для отримання посвідки на проживання в Монако і набуття податкових привілеїв. Це стимулює зростання цін. Вартість житла в цій країні перевищує $40 000 за 1 кв. м, що вшестеро вище за паризький цінник.
Дохідність будівництва в Монако така висока, що формується справжня черга з забудовників. Приватні компанії готові витратити понад $100 млн на те, щоб відвоювати в моря в прибережній смузі Монако територію розміром, як футбольне поле. Величезні витрати пояснюються глибинами, які перевищують двадцять метрів, і підводними течіями, здатними зруйнувати ненадійний насип.
Упевненість у тому, що інвестиції в розширення маленької «тихої гавані» окупляться, вселяють проблеми великих європейських країн. Уряд Монако вважає, що до спокійного і безпечного князівства в найближчому майбутньому почнуть перебиратися багаті фінансисти з Британії, налякані «Брекзітом», і з Шотландії, де відбуваються податкові посилення.
«Існує не так багато країн, здатних до експансії без воєн і анексії територій. Князівству Монако необхідне розширення, адже нам тісно в рамках двох квадратних кілометрів, а висотного і підземного будівництва недостатньо для задоволення наших потреб у житлі. Житлового простору не вистачає для нових резидентів, які прибувають у Монако», – пояснює державний міністр країни Мішель Роже.
Монако: відібрати у моря і віддати багатим
Уряд не має наміру витрачати ні сантима бюджетних грошей на розширення своїх територій. Усі витрати ляжуть на плечі приватного забудовника – французької промислової групи Bouygues, обраної з чотирьох претендентів. До того ж їй доведеться внести до скарбниці князівства грошову виплату, розміру якої не розголошують, і згодом віддати в держуправління частину територій, піднятих над рівнем моря. На них буде розміщено громадську парковку, ландшафтний парк площею 1 га, набережну для прогулянок, пристань для яхт і прибудову концертного залу «Грімальді Форум».
Решту території Bouygues зможе забудувати житловими будинками, не вищими за десять поверхів, віллами і магазинами. Передбачається, що продаж цієї нерухомості з лишком перекриє всі витрати французької компанії ($1,1 млрд на спорудження насипу та $1,1 млрд на створення інфраструктури).
Як можна побачити у відеопрезентації Bouygues, під водою буде зведено з бетону гігантський «захисний пояс» заввишки 26 м, який відгородить необхідну територію моря, щоб її можна було засипати піском. Для побудови споруди вибрали кесонний метод – кожна з 18 ділянок стіни виготовлятиметься на плаваючій платформі. Усередині гігантських бетонних блоків розмістяться герметичні порожнечі, завдяки яким вони балансуватимуть на плаву і занурюватимуться під воду плавно в міру збільшення їхньої висоти.
Забудову нової території Bouygues має завершити 2024 року. Новий квартал Монако покликаний стати зразком екологічності. Цього вимагає князь Альбер Другий – затятий прихильник «зеленої політики», який поставив за мету до 2050 року зробити Монако вуглецево-нейтральною країною шляхом переходу на електромобілі та відновлювані джерела енергії.
Денис Закіянов
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас