Не напружуючись: в яких країнах найкоротший робочий тиждень (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не напружуючись: в яких країнах найкоротший робочий тиждень (інфографіка)

Світ
16435
В 1918 році в Україні було встановлено восьмигодинний робочий день. Незважаючи на безліч історичних подій, що відбулися за майже сто років, середня тривалість робочого дня залишилася такою ж. А як із цим справи в інших країнах?
Крім України, по 40 годин на тиждень працюють жителі країн СНД і США. В Штатах така норма робочого тижня була введена ще в 40-х роках ХХ століття. Але зараз це актуально швидше для державних працівників, а ось багато приватних компаній скоротили цей показник до 35 годин.
Працьовита Європа?
Європейський парламент встановив максимальний робочий час протягом 48 годин на тиждень. Тут враховуються і всі понаднормові години. Деякі країни ввели й свої обмеження. Наприклад, Фінляндія вважає, що її жителям потрібно працювати не менше 32 годин, але не більше 40 годин. Найчастіше європейці працюють по 35 годин на тиждень.
У Нідерландах найкоротша середньостатистична тривалість робочого тижня — 27 годин. Голландські підприємства все частіше переходять на чотириденку, а середній робочий день жителя цієї країни триває 7 годин 30 хвилин.
35 годин триває робочий тиждень в Ірландії і Франції. Показник один з найнижчих у світі, але при цьому продуктивність праці в Ірландії досить висока. У Франції п’ятниця офіційно є робочим днем, але багато компаній роблять її скороченою, тож після обіду застати когось на своєму робочому місці буває складно. У 90-х роках минулого століття введення у Франції 35-годинного тижня викликало велике обурення. Нещодавно уряд повернувся до питання збільшення кількості робочих годин, після чого пішла хвиля страйків і маніфестацій.
Жителі Данії працюють у день 7 годин 21 хвилину. Середня тривалість робочого тижня в 37,5 годин є одним з найнижчих показників у Європі. Але при цьому заробляє данець близько 37,6 євро на годину, що на 30% більше, ніж у середньому по Євросоюзу.
Німців у всьому світі вважають трудоголіками. Але робочий тиждень у Німеччині триває не більше 38 годин. При цьому, серед німецьких компаній поширена практика скорочення тривалості робочого дня у разі появи фінансових проблем замість звільнення співробітників. Не більше 39 годин на тиждень працюють і жителі Норвегії.
Не напружуючись: в яких країнах найкоротший робочий тиждень (інфографіка)
Найпрацелюбнішими в Європі, як виявилося, є працівники у Великобританії, Греції та Португалії. Британці, працюючи по 43,7 годин на тиждень, дуже часто затримуються на робочому місці. Португальці працюють по 8 годин 48 хвилин в день, в середньому по 48 годин на тиждень. Але при цьому експерти відзначають, що далеко не весь цей час люди займаються своїми робочими обов’язками. До європейських «трудяг» відносять також жителів Греції — їх робочий тиждень триває 43,7 годин. Однак, зважаючи на стан економіки в країні, цього не скажеш…
Працьовита Азія!
В Азії люди працюють набагато більше. Середній робочий день у Китаї триває 10 годин, при цьому робочими є шість днів. У підсумку виходить 60 робочих годин на тиждень. На обід китайцям відводиться 20 хвилин, на відпустку — 10 днів на рік.
В Японії стандартний робочий контракт передбачає до 40 робочих годин на тиждень. Проте всі ми начулися про те, яке значення має просування кар’єрними сходами для японців. А це часто залежить від кількості часу, який людина проводить на своєму робочому місці. Цілеспрямовані жителі Японії часто затримуються вечорами в офісі і приходять туди в суботу. Тому в деяких випадках робочий тиждень доходить до 50 годин.
У Таїланді та Індії також шестиденка, більшість працівників працюють до 48 годин на тиждень. В державних установах, а також в офісах західних компаній діє норма 40-годинного робочого тижня.
Як оптимально?
На початку серпня у своєму інтерв’ю одна з найбагатших людей планети, мексиканський магнат Карлос Слім заявив, що люди повинні працювати не більше 3 днів на тиждень. Однак при цьому робочий день має тривати 11 годин, а виходити на пенсію люди повинні в 70 років або навіть пізніше.
Також існує багато прихильників 4-денного робочого тижня. Такий графік буде найбільш зручним для покоління бебі-бумерів (народжені між 1946 і 1964 роками), вважають експерти. Так вони зможуть більше піклуватися про своїх батьків або онуків.
Є і ті, хто підтримує ідею 21-годинного робочого тижня. На їхню думку, такий підхід дозволить вирішити низку проблем: безробіття, надмірне споживання, високий рівень викиду вуглецю і навіть нерівність. В доповіді британського фонду New Economics Foundation йдеться, що скорочений робочий тиждень дозволить перервати замкнуте коло сучасного життя, коли всі живуть, щоб працювати, працюють, щоб заробляти, а заробляють, щоб споживати більше.
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас