Що буде з нафтою після Brexit? - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з нафтою після Brexit? - думка експерта

Енергетика
1279
З дня історичного голосування громадян Великобританії за вихід країни з Євросоюзу (Brexit) європейська нафта суміші Brent подешевшала на 4%, а техаська нафта WTI втратила 4,2% вартості. Ціни обох еталонних сортів сировини впали нижче психологічно значимої позначки в $50 за барель.
Однак уже вчора настрої на світових біржах стали змінюватися на більш спокійні, а сьогодні ціни на нафту пішли вгору. Brent на даний момент підвищується в ціні майже на 1% до вчорашнього закриття.
За словами Наталі Мільчакової, заступниці директора аналітичного департаменту Альпарі, прогнози провідних інвестиційних банків світу залишаються досить оптимістичними щодо довгострокових наслідків Brexit для світового попиту на нафту і, відповідно, для цін.
Так, аналітики інвестиційного банку Goldman Sachs у своєму огляді повідомили, що коли ВВП Великобританії після виходу з ЄС в поточному році впаде на 2%, згідно з опублікованими раніше прогнозами Банку Англії, то це означатиме, що споживання нафти у Великобританії поза ЄС може скоротитися на 1%, або на 16 тис. барелів на добу.
Це відповідає скороченню світового попиту на нафту лише на 0,016%.
Таким чином, вихід Британії з Євросоюзу неістотно вплине на світовий попит на нафту, і відповідно, на ціну нафти.
Однак, на думку Мільчакової, основними локомотивами світового попиту на нафту в поточному році є Китай та інші азійські країни, та аж ніяк не Великобританія, у зв’язку з чим проблема впливу Brexit на попит і ціни є дуже перебільшеною.
“Ми очікуємо, що вихід Великобританії з ЄС може загальмувати початок зростання економіки швидше в ЄС, ніж у Великобританії, та й то лише за рахунок економічно слабких країн, що входять у цей союз, – говорить експерт. – Німеччина сьогодні показує відновлення економіки такими ж темпами, як і Великобританія, а зростання економіки цієї країни вносить максимальну частку в споживання нафти і газу Євросоюзом”.
За словами заступниці директора аналітичного департаменту Альпарі, ризики для економіки ЄС може створювати зміцнення долара до світових валют. Однак зміцнення американської валюти хоча і чинити короткостроковий вплив на зниження цін на нафту, але, скоріше, чисто психологічний, як більш надійний фінансовий актив.
“Найближчим часом питання про підвищення процентної ставки в США може бути відкладено, як мінімум тому, що падіння євро і британського фунта до долара сприяє підвищенню конкурентоспроможності європейських товарів і зниженню конкурентоспроможності американських аналогів. Таким чином, значне зміцнення долара найближчим часом – малоймовірний сценарій розвитку подій. А значить, нафта незабаром повернеться в зростаючий тренд. Наш прогноз на ближчий час за ціною Brent становить $48,5-50,5 за барель”, – відзначає вона.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас