Боротьба з відтоком: НБУ заборонив роботу українських банків із низкою банків з Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боротьба з відтоком: НБУ заборонив роботу українських банків із низкою банків з Європи

Кредит&Депозит
2388
З 1 квітня закінчується робота цілого ряду українських банків з фінансовими установами з Європи, відомими як учасники схем з розподілу фінансових потоків.
Йдеться про банки Meinl AG, Winter & Co, Bank Frick & Co та інші. Мета таких дій – припинення схем з виведення капіталу з України.
Кореспондентські рахунки українських банків – одна з гучних тем, пов’язаних з виведенням капіталу з України. Згідно з вимогами НБУ, фінансові установи зобов’язані тримати валюту країн першого світу на рахунках в банках цих країн: в Європі і США. Однак не всі банки використовували розміщені кошти за призначенням. Під деякі коррахунки іноземні банки видавали кредити, а кошти могли бути списані з цих коррахунків на користь, скажімо, кіпрських компаній. Далі ці гроші могли повернутися в Україну – наприклад, у вигляді прямих іноземних інвестицій.
Основна проблема полягала в тому, що далеко не весь обсяг коштів на коррахунках належав акціонерам банків або замовникам цих схем. Велика частина – гроші вкладників банків, які тепер опинилися банкрутами.
З кінця 2014 року Нацбанк почав згортати роботу українських банків із тими фінансовими установами, які використовували коррахунки не для зберігання коштів, а для проведення сумнівних фінансових транзакцій. Це було зроблено для запобігання претензій з боку міжнародних донорів України і FATF: за збігом, восени 2014 го були прийняті закони з новими правилами по боротьбі з легалізацією коштів, отриманих злочинним шляхом, і відмиванням грошей. Заборона на роботу з рядом банків повинна припинити питання з боку FATF до України.
“Список банків, з якими тепер працювати не можна, створювався за підсумками роботи тимчасових адміністраторів і ліквідаторів збанкрутілих банків. Адміністратори намагалися повернути кошти з коррахунків закордонних фінустанов, і отримували відмови, згідно з якими гроші або списані, або захищені заставами. Таким чином накопичувалася статистика про те, які банки були задіяні в такому фінансуванні нерезидентних компаній з коштів коррахунків. Коли статистика накопичилася, НБУ прийняв рішення, з якими з банків працювати не можна “, – розповідає банкір Павло Крапівін.
Згідно з інформацією видання, з 1 квітня настає дедлайн для частини українських банків по розірванню термінових договорів і закриття коррахунків в банках Frick & Co, Winter & Co, Meinl Bank AG і інших.
“Вводити ці обмеження потрібно було, по хорошому, два-три роки тому, щоб запобігти виведенню з України коштів через договори доручення, списання коштів з коррахунків банків – чим користувалися власники банків для виведення активів. Якщо знаходження коштів банків на рахунках в Bank of New York або Deutsche Bank є нормальною загальносвітовою практикою, то робота з коррахунками в банках, замішаних у виведенні капіталу, є неприйнятною. Таким чином, дії НБУ правильні, але вони запізнилися років на три “, – вважає керівник юридичної компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас