5 найнещасливіших країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 найнещасливіших країн

Світ
1761
У четвертому щорічному звіті «Міжнародний рейтинг щастя» (World Happiness Report) економісти знову показали в деталях і цифрах, наскільки щасливо живеться людям у 157 країнах світу. Forbes пропонує розглянути п’ять держав із найгіршими умовами для того, щоб радіти життю.
Цього року звання найщасливішої країни світу дісталося Данії. Швейцарія перемістилася з першого на друге місце. Ісландія опинилася на третьому. У топ-десятку найщасливіших країн також потрапили Норвегія, Фінляндія, Канада, Нідерланди, Нова Зеландія, Австралія і Швеція.
Ці країни отримали оцінки від 7,291 до 7,526 бала. Середній загальносвітовий показник щастя дорівнює 5,353, а найнижчий – 2,905 бала. Цю найгіршу оцінку поставили Бурунді.
Як виміряли рівень щастя? Оцінку кожній країні дослідники вирахували за математичною формулою, підставляючи в неї шість головних показників, кожен із яких впливає на різні аспекти людського життя. Ось шість чинників щастя: ВВП на одиницю населення, очікувана тривалість здорового життя, соціальна підтримка, сприйняття корупції в уряді та бізнесі, сприйняття свободи в прийнятті життєвих рішень, а також щедрість громадян.
У кожній із країн було опитано приблизно по 1000 людей, які оцінили за шкалою від 0 до 10, наскільки вони задоволені своїм нинішнім життям. На думку авторів доповіді World Happiness Report, проводити такі опитування і піклуватися про поліпшення показників щастя мають уряди.
Українське суспільство, на думку авторів World Happiness Report, за останні вісім років пережило низку економічних, політичних і соціальних потрясінь. Через це оцінка щастя в нашій країні зменшилася на 0,7 бала – з 5,025 до 4,324, і Україна опинилася в десятці країн із найстрімкішим зниженням задоволеності життям.
Суттєве зменшення задоволеності життям також зафіксовано в Іспанії (-0,711 бала), Італії (-0,735), Індії (-0,75), Ємені (-0,754), Венесуелі (-0,762), Ботсвані (-0,765), Саудівській Аравії (-0,794), Єгипті (-0,996) і Греції (-1,294).
У новому рейтингу щастя Україна опинилася на 123-му місці між Кенією і Ганою. Торік наша країна перебувала на 111-й сходинці, між Іраном та Іраком, а три роки тому Україна була 87-ю.
Та, незважаючи на зниження в рейтингу, жителям України пощастило з країною, якщо порівнювати їхнє становище з п’ятьма державами, яким автори World Happiness Report поставили найгірші оцінки (від 2,9 до 3,5). Forbes пропонує розглянути кожну з найнещасніших країн докладніше.
Бурунді
157-ме місце
Населення: 11 млн
ВВП на одиницю населення за паритетом купівельної спроможності: $869
Головну проблему Бурунді часто описують шістьма словами: «Хути численніші, але тутсі вищі зростом». Країна пережила два геноциди – 1972 року урядова армія, в якій домінували тутсі, влаштувала широкомасштабну різанину хуті, а 1993 року представники хуті прийшли до влади, і по всій країні почалися масові вбивства тутсі. У 1962–1993 роках від етнічних конфліктів у Бурунді загинуло близько 250 000 людей. Потім ситуація погіршилася – ворожнеча хуті і тутсі переросла в громадянську війну, яка тривала 13 років, до 2006-го, і забрала життя ще щонайменше 200 000 бурундійців.
Після завершення війни економіка Бурунді зростає на 4% на рік, але перебуває у вкрай поганому стані. Номінальний ВВП країни в перерахунку на одиницю населення становить $336 на рік, а головною галуззю виробництва залишається вирощування кави, на частку якого припадає понад 90% експорту. Хоча 90% працюючих бурундійців задіяні в сільському господарстві, вони не можуть повністю забезпечити продовольством свою країну, яка страждає від ерозії ґрунтів і перенаселення. 2013 року у звіті Global Hunger Index Бурунді посіла останнє місце з 120 країн за рівнем голоду і недоїдання.
На тлі екстремальної бідності в Бурунді відбувається демографічний бум – населення зростає зі швидкістю 2,5% на рік. Бурундійські жінки в середньому народжують по 6,3 дитини, що приблизно втричі вище за середньосвітовий показник.
Сирія
156-те місце
Населення: 17 млн
ВВП на одиницю населення за паритетом купівельної спроможності: $5040
За даними ООН, понад 480 000 сирійців доводиться виживати в містах, обложених урядовими військами, повстанцями або джихадистами. У таких містах, як 40-тисячна Мадая, люди, щоб не померти, змушені харчуватися розпареним в окропі листям дерев і травою.
Приблизно половину територій Сирії контролює халіфат ІДІЛ, який нав’язує населенню закони шаріату і карає людей штрафами та публічним биттям за куріння, вживання алкоголю, порушення дрес-коду або флірт із незаміжніми жінками. На територіях, окупованих іншими угрупуваннями, права і свободи людей теж порушують. Курдських сепаратистів правозахисники звинувачують в етнічних чистках, а Башара Асада – у політичних убивствах і репресіях.
Того
155-те місце
Населення: 7,5 млн
ВВП на одиницю населення за паритетом купівельної спроможності: $1570
Люди в Того нещасливі через відчуття безвиході – вони скаржаться на високе безробіття, нерівність, соціальну незахищеність і брак можливостей для гідного заробітку. За останні десять років економіка Того збільшилася удвічі, але робочі місця з’являються не з такою стрімкою швидкістю, з якою приростає населення. Кожні 25 років населення Того подвоюється. Нині 75% громадян країни молодші за 35 років, і конкуренція на ринку праці величезна. Молоді важко знайти роботу, і багатьом доводиться жити в екстремальній бідності.
Відчуття безвиході у громадян Того, ймовірно, пов’язане з тим, що півстоліття країною керує одна політична династія – з 1967 року владу у країні утримував президент Гнассінгбе Еядема, а з 2005 року – його син Ессозімну Гнассінгбе. Спроба влаштувати народні заворушення і перешкодити спадковому переданню президентського крісла закінчилася для тоголезців невдало – 2005 року в результаті придушення демонстрацій загинуло понад 500 осіб.
Афганістан
154-те місце
Населення: 33 млн
ВВП на одиницю населення за паритетом купівельної спроможності: $2000.
В Афганістані неймовірна безграмотність. За даними UNESCO, лише 31% населення старше 15 років вміє читати і писати. Серед жінок грамотних лише 17%.
На папері ВВП Афганістану зростає за рахунок вливань десятків мільярдів доларів міжнародної допомоги. Проте близько 35% населення і далі живе за межею бідності, не отримуючи необхідного мінімуму продуктів харчування і життєво важливих потреб. Згідно з опитуванням Transparency International, 90% населення Афганістану вважає, що корупція заважає їхньому повсякденному життю. Без хабара у країні найчастіше неможливо полікуватися у лікарні, влаштувати дитину в школу чи отримати допомогу поліції. Афганістан, на думку Transparency International, у трійці найкорумпованіших країн світу. Гірша ситуація лише в Північній Кореї та Сомалі.
«Через кумівство і корупцію на важливих посадах в Афганістані опиняються некомпетентні люди. Ви пішли в поліцію – і не отримали допомоги. Ви пішли в суд, але там вам теж не допомогли. Ви почуваєтеся безпорадним і вразливим у своїй країні. Така анархічна ситуація створює родючий ґрунт для повернення повстанців», – описує стан афганців експерт Transparency International Рукшана Нанаяккара.
Бенін
153-є місце
Населення: 11 млн
ВВП на одиницю населення за паритетом купівельної спроможності: $2020
У Беніні, на відміну від Того, президент не тримається за владу, і прямо зараз громадяни мають свободу вибору нового глави держави з 33 кандидатів. Проте демократія в умовах убогості не робить громадян щасливими.
Економіка Беніну ґрунтується на вирощуванні бавовни і сильно залежить від торгівлі з сусідньою нафтовидобувною країною Нігерією. Робочі держсектору в Беніні, як правило, живуть на мінімальну зарплату – $65 на місяць. Прагнучи заробити більше, молодь займається контрабандою палива з Нігерії й охоче вербуються в ісламістську організацію Боко Хаарам – «африканський ІДІЛ», який тероризує Нігерію.
«Безробіття серед молоді – бомба уповільненої дії для Беніну і сусідніх країн. Бойовики вербують юнаків, давши їм трохи грошей, доручають їм носити бомби та зброю і кажуть їм, що в разі смерті вони потраплять у рай. І наша молодь вірить у це», – описує проблему президент Беніну Тома Яї Боні, який іде у відставку.
Денис Закіянов
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас