Нацбанк продовжить обмеження на валютному ринку ще не один раз, - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк продовжить обмеження на валютному ринку ще не один раз, - банкір

Валюта
1098
Рішення Національного банку України продовжити ще на 3 місяці адміністративні обмеження на валютному та грошово-кредитному ринках стало цілком очікуваним, і регулятор ще не один раз продовжить дію цих заходів.
Таку думку висловила директор департаменту операцій на фінансових ринках UniCreditBank Катерина Володіна, коментуючи постанову НБУ №863, якою регулятор з 5 грудня точково пом’якшив окремі адміністративні обмеження, продовживши при цьому ключові заборони до 4 березня 2016 включно.
“Постанова 863 абсолютно очікувана. НБУ і не приховував, що продовжить всі основні обмеження, і не один раз”, – сказала Володіна.
Також банкір роз’яснила механізми застосування окремих обмежень. Приміром, діючий ліміт НБУ на купівлю населенням валюти до 3 тисяч гривень на день застосовується до оплати особистих потреб громадян, які на території України в рамках законодавства сплачуються в національній валюті.
“На погашення кредиту покупка не лімітована, також є можливість купити валюту і на міжбанку, звичайно ж, якщо є “докази” в необхідності даної покупки. Так що цілком логічне збереження даного обмеження”, – додала вона.
У той же час, як зазначила Володіна, ліміт на отримання готівкової валюти через каси та банкомати в межах еквівалента 20 000 гривень на день застосовується в тому числі до депозитів, у зв’язку з чим доцільно підвищити його до 100-125 тисяч гривень, виходячи з фактичних оборотів середнього вкладника, що дозволить залучити або хоча б не відлякувати дрібних вкладників.
Нагадаємо, НБУ постановою №863 “Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України” 5 грудня пом’якшив окремі адміністративні обмеження для бізнесу та фізичних осіб. Зокрема, норма щодо обов’язкового продажу не поширюватиметься на кредити від іноземного експортно-кредитного агентства і на грошове забезпечення нерезидента для участі в конкурсі з держзакупівель. Обмеження на перекази фізосіб в межах еквівалента 150000 гривень на місяць не поширюватиметься на безготівкові розрахунки з використанням електронних платіжних засобів для оплати власних потреб.
У той же час, основні обмеження НБУ, включаючи обов’язковий продаж 75% валютної виручки експортерами і 90-денний контроль розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами, заборона дострокового погашення кредитів резидентами нерезидентам і заборона повернення інвестицій та перерахування дивідендів іноземним інвесторам, а також зобов’язання банків погоджувати з НБУ заявки на купівлю валюти понад еквівалент 50000 доларів США продовжуються до 4 березня 2016 року включно. На цей же період продовжуються обмеження переказів валюти з рахунків еквівалентом 15 000 гривень без підтверджуючих документів та 150 000 гривень за наявності підтверджуючих документів, а також обмеження видачі готівкової гривні через каси та банкомати до 300 000 гривень на добу, валюти – в еквіваленті 20 000 гривень на добу. Купівля валюти банками за власними операціями раніше обмежена 0,1% регулятивного капіталу на день, купівля готівкової валюти фізособами – еквівалентом 3 тисяч гривень в день.
Крім того, НБУ передбачив в новій постанові низку дисциплінуючих норм, включаючи право не підтверджувати банкам покупку або переказ валюти при виявленні ознак ризикової діяльності або легалізації доходів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас