Найбільші банки України "йдуть у кеш", - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільші банки України "йдуть у кеш", - банкіри

Кредит&Депозит
10728
Найбільші українські банки стали дуже активно знімати готівку, заявив учора на закритій нараді в Нацбанку з керівниками 40 найбільших банків першого заступник голови правління НБУ Олександр Писарук.
«Він приділив дуже багато часу валютному контролю. Сказав, що регулятор став приділяти йому набагато більше уваги, і виявив значне збільшення операцій з переведення в готівку коштів системними банками. При цьому Писарук підкреслив, що Нацбанк «накопичує цю інформацію і робить висновки». Пригрозив перевірками», – розповів голова правління одного з великих банків, який брав участь у зустрічі.
Також фінансисти розповіли про звинувачення в маніпуляціях, що прозвучали. «Ще на нараді було сказано, що аналіз НБУ показує, що ряд великих банків систематично проводить операції, фіксуючи збитки від них. Писарук зазначив, що Нацбанк оцінює такі операції як «не є ринкові та спрямовані на переведення в готівку», і відстежує їх. У планах регулятора – напрямок виїзних перевірок у такі банки для встановлення справжніх причин проведення завідомо збиткових операцій », – повідомив нам заступник голови правління одного з банків.
Як уточнили самі фінансисти, у деяких банках вже повним ходом йдуть нацбанкові перевірки. І інспектуються саме операційні управління у зв’язку з чим, каси тимчасово не працюють і не обслуговують клієнтів.
Банкіри не стали приховувати зростання інтересу до готівкових операцій. Але запевняють, що не самі «йдуть в кеш», а роблять це під клієнтів. І, треба сказати, нічого дивного в такій поведінці клієнтів фінансисти не бачать. Ні в запитах компаній, які через загортання регулятором заявок не можуть придбати валюту на міжбанку і йдуть до нелегальних міняйл, ні – приватних осіб.
«На мій погляд, подібна тенденція пов’язана із зростанням попиту населення на іноземну валюту. Це нормальна ситуація, коли люди, на тлі ослаблення гривні, намагаються перевести свої заощадження в більш надійні грошові одиниці, такі як долар і євро, в надії уберегти їх від знецінення. Плюс до цього, населення відчуває побоювання щодо ситуації в банківській системі і можливості погіршення ситуації в конкретних банках, у зв’язку з ситуацією в економіці. В результаті вони намагаються не тримати кошти на депозитах і знімають їх», – зазначив аналітик інвестхолдингу «Фінам» Богдан Зварич.
Хоча банкіри трохи відкоригували його висновок: запевняють, що інтерес до української готівки сьогодні все-таки перевищує обсяги операцій з ВКВ. «Найбільший попит на гривневу готівку. Попит на валютну готівку в порівнянні з попередніми роками впав у рази у зв’язку з введенням НБУ обмежень: по зняттю з рахунків готівки кошти у валюті та проведення валютообмінних операцій », – запевнили в прес-службі Альфа-Банку Україна.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас