Як подорожчали продукти в Україні за п'ять років (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як подорожчали продукти в Україні за п'ять років (інфографіка)

Особисті фінанси
4331
Останнє подорожчання продуктів вибило багатьох українців з колії: вони почали економити на найнеобхіднішому і витрачати запаси. Ніби й доходи зросли, але ціни невпинно їх випереджають. У зв’язку з цим ми вирішили порівняти, як змінювалися цінники в магазинах протягом п’яти років (див. інфографіку), яка була тоді середня зарплата і курс долара, а також дізналися, чого чекати від цін у майбутньому.
Як виявилося, найсильніше подорожчала гречка (у п’ять разів! – Авт.): З 4-5 грн за кг в 2009-му до 23-24 грн/кг в 2015-му, а найменше – молоко: з 4,5 -5 грн/л до 9-10 грн/л.
Все це призвело до того, що купівельна спроможність українців впала набагато нижче, ніж навіть у кризові 2008-2009 роки.
Експерти пояснюють різницю в динаміці зростання цін і падіння обсягів покупок з різних видів продуктів тим, що від одних товарів люди легко відмовляються, оскільки економлять (наприклад, від риби. – Авт.), але від ключових продуктів (тих же яєць. – Авт .) відмовитися складніше.
За словами експертів, надалі ціни на продукти будуть випереджати зростання зарплат, але деякі позиції тимчасово подешевшають.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас