Громадські туалети у столиці можуть передати бізнесменам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Громадські туалети у столиці можуть передати бізнесменам

Казна та Політика
265
Громадські туалети в Києві мають намір віддати в приватні руки. Про це розповів голова департаменту житлово-комунального господарства КМДА Дмитро Новицький.
“Зараз депутати розглядають документ про можливість передачі туалетів в оренду, щоб уже приватний бізнес приводив їх до ладу і вводив в експлуатацію”, – розповів Новицький.
За його словами, зараз не той час, щоб витрачати бюджетні гроші на облаштування туалетів, тим більше що з подорожчанням тарифів на комунальні послуги вбиральні ледь покривають витрати на їх утримання. Тому у зв’язку з актуальністю питання для вирішення ситуації, що склалася, залучатиметься бізнес.
Крім того, чиновник має намір піднімати питання, щоб при проектуванні нових станцій метрополітену передбачалося облаштування громадських туалетів. Також буде обговорюватися відновлення туалетів у паркових зонах і на кінцевих станціях громадського транспорту.
На сьогоднішній день близько 90 громадських туалетів знаходяться на балансі КП “Київводфонд”, але працює менше половини. Таку ситуацію Новицький пояснює відсутністю фінансування в повній мірі.
Також раніше в місті була частково реалізована інвестиційна програма по установці модульних туалетів “Тут сервіс”, але не всі вбиральні працюють (в основному в центрі міста – ред.), оскільки при реалізації програми була допущена помилка щодо погодження місць установки.
“У деяких випадках туалети поставили, але виявилося, що вони встановлені то на електричних, то на теплових мережах, і підприємці не могли отримати погодження на введення в експлуатацію. Тому частина туалетів не працює”, – розповів Новицький.
Зараз ці туалети намагаються перевстановити на суміжні території, але з цим виникають проблеми. “Наприклад, на Лесі Українки туалет вже стояв, все було нормально, але виявилося, що він на території інституту. Там сказали:” Все, прибирайте! “А куди його ставити? У цьому і проблема”, – поскаржився Новицький.
Ще в 2013 році депутати Київради заявляли, що було виділено 10 млн грн на установку 200 модульних туалетів. Новицький вчора розповів, що ці кошти так і не були витрачені, хоча виділялися для розробки документації та введення в експлуатацію тих туалетів, які не пройшли узгодження.
“Їх потрібно було перевстановити, тому що на відміну від безвідповідальних підприємців, що встановлюють МАФи ночами куди їм заманеться, до установки туалетів за інвестиційною програмою діють особливі вимоги – потрібна вода, каналізація, світло. Тому місце установки має принциповий характер”, – розповів глава департаменту.
Поки ж проблема дефіциту WC вирішується за рахунок дії постанови, яка зобов’язує кафе, ресторани та торговельні заклади надавати вільний доступ до туалетів.
Нагадаємо, 20 вересня 2012 Київрада прийняла рішення, згідно з яким громадські туалети комунальної власності планувалося віддавати в оренду з покладанням на орендарів зобов’язань щодо здійснення оновлення та утримання в належному стані об’єктів оренди.
Крім того, рішення передбачало виняток громадських туалетів з переліку елементів благоустрою, оскільки передача в оренду таких об’єктів заборонена.
На балансі спеціалізованого комунального підприємства “Київводфонд” знаходиться 87 громадських туалетів. Перше півріччя 2014 підприємство завершило зі збитком у 7,2 тис. грн при чистому доході в 387 тис. грн.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас