Ситуація на ринку вторинної житлової нерухомості в 2015 році погіршиться - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація на ринку вторинної житлової нерухомості в 2015 році погіршиться - думка

Нерухомість
7121
Вторинний ринок остаточно віддав першість первинному ринку Києва за підсумками 2014 року, в 2015 р. активність на вторинному ринку знизиться у зв’язку з ціновою прив’язкою до долара.
Про це повідомляє консалтингова компанія City Development Solutions з посиланням на спільне дослідження з порталом нерухомості adress.ua.
На думку експертів, в 2015 році попит споживачів буде направлений на первинний ринок житла, що змусить власників квартир переглядати умови продажу.
“Поточна ситуація в сегменті вторинної житлової нерухомості наштовхує на два можливі шляхи розвитку в 2015 році: або поступовий перехід до гривневого ціноутворення і, відповідно, підвищення конкурентоспроможності сегмента по відношенню до первинного сегменту житла, або триваюча стагнація і подальший спад кількості угод”, – цитується в повідомленні директор City Development Solutions Ярослава Чапко.
За прогнозами засновника і керуючого директора address.ua Максима Школьника, повсюдна доларизація вторинного ринку житла і неготовність продавців знижувати доларові ціни пропозиції будуть зумовлювати обмежену кількість угод у 2015 році. Експерт також прогнозує збереження основного обсягу попиту в 2015р в бюджетному сегменті одно-двокімнатних квартир, при цьому популярними будуть квартири в зданих в експлуатацію новобудовах.
“Історично склалося так, що власники вторинного житла, виставляючи його на продаж, звикли прив’язуватися в ціні до долара, в той час як продавці первинної нерухомості думають про ціни продажів у гривні. Цього року ситуація зміниться: продавці “вторинки”, дивлячись на “первинку”, починають думати в гривні, що підтверджує статистика оголошень. Наприкінці 2014 року 54,33% оголошень про продаж квартир у Києві на вторинному ринку були розміщені з ціною в гривні, в доларі – 45,37%, в євро – 0,3%. Така зміна у способі мислення також має привести до того, що ціни обох сегментів зблизяться”, – вважає М.Школьник.
За прогнозами експертів цінові тренди вторинного ринку в 2015 році будуть повторювати динаміку 2014 року: поступове зниження на 10-15%. Найбільше зниження буде спостерігатися для квартир старого житлового фонду.
Зміна умов оподаткування житлової нерухомості в 2015 році незначно вплине на бажання продавців позбутися “зайвих” метрів, оскільки номінування ціни в доларах в умовах девальвації гривні з лишком покривають витрати продавців на сплату податку.
За словами експертів, у вторинного ринку залишився один з небагатьох козирів перед первинним ринком – продаж квартир з обробкою і меблями, що дозволяє покупцям або відразу в’їжджати і жити, або здавати в оренду без додаткових інвестицій в ремонт і обробку. За умови раціонального ціноутворення, даний фактор може збільшити кількість угод на вторинному ринку.
У географічній структурі пропозиції квартир вторинного ринку житлової нерухомості лідирують Печерський і Дарницький райони, питома вага кожного з них у загальному обсязі становить 14%. В цілому ж, порядку 70% пропозиції вторинного ринку сконцентрована на правому березі. Найбільша кількість квартир, виставлених на продаж на Правобережжі, зосереджено в Печерському, Шевченківському та Голосіївському районах столиці.
Одним з факторів, що обмежують угоди вторинного ринку Києва в 2014 році, експерти називають дисбаланс попиту та пропозиції. У структурі пропозиції, тільки 56% припадає на сегмент одно- та двокімнатних квартир, при 75% запитів на їх придбання.
Сумарно, на 56% запитів на придбання квартир в трьох найбільш популярних районах Києва (Голосіївському, Дарницькому та Дніпровському) припадало 35% усього пропозиції. Це свідчить про те, що малометражні квартири в популярних спальних районах з релевантним ціноутворенням були основним товаром, що забезпечили обсяг угод вторинного ринку в 2014 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас