Відсутність фінансування від МВФ поставить питання про подальше існування незалежної України - Мінфін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відсутність фінансування від МВФ поставить питання про подальше існування незалежної України - Мінфін

Кредит&Депозит
5818
Україна не в змозі впоратися з фінансовими проблемами в сформованих умовах і відсутність фінансування з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ) поставить питання про подальше існування країни як незалежної держави, заявив перший заступник міністра фінансів України Ігор Уманський.
“Або ми будемо міняти політику і підходи до формування держбюджету і зобов’язань держави … (або – ред.) будемо мати ситуацію, коли потрібно буде не тільки затягувати паски, а й визначатися щодо можливості в принципі існувати як незалежна держава”, – сказав він, виступаючи в парламенті в п’ятницю.
При цьому він нагадав, що лише за останні п’ять років державний борг виріс більш ніж удвічі: найбільша стаття в держбюджеті – обслуговування держборгу.
“Продовжувати розвивати спіраль боргової залежності Україна далі не може … Без кардинальних змін у соціальній, податковій, бюджетній, регулятивній політиці вийти з кризи фінансової і політичної, яка є на сьогодні в Україні, неможливо”, – додав він.
За його словами, триває технічна робота з узгодження деталей і тексту документів нової угоди з МВФ.
“Ми готуємося до подачі листа про наміри на розгляд ради директорів (МВФ – ред.). Як тільки ця робота буде завершена, як тільки переговорний процес буде завершений – публічно уряд, Верховна Рада і президент будуть мати можливість пояснити свою позицію і ті умови, на яких уряд буде отримувати це фінансування “, – пояснив І.Уманський.
Перший заступник міністра фінансів також підкреслив, що Україна занадто багато років жила ілюзіями “що завтра ніколи не настане”.
“Сьогодні необхідно використовувати всі можливості і засоби, які доступні … Україна не здатна більше без підтримки МВФ отримати доступ до будь-яких ринків фінансових ресурсів. Тому ми і ви разом змушені робити зміни, реформи”, – резюмував чиновник.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас