Мінфін хоче запропонувати кредиторам реструктуризувати зовнішній держборг України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін хоче запропонувати кредиторам реструктуризувати зовнішній держборг України

Кредит&Депозит
1189
Україна хоче запропонувати власникам єврооблігацій реструктуризувати її зовнішній держборг. Учасники ринку очікують, що під програму обміну підпадуть єврооблігації з терміном погашення в 2015-2017 роках – по новому випуску паперів може бути знижена ставка. У можливість списання частини держборгу вони не вірять.
Уряд України направив запит на отримання доступу до механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility; EFF) від Міжнародного валютного фонду. Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Механізм EFF передбачає довгострокову фінансову підтримку протягом чотирьох років. Голова МВФ Крістін Лагард підтвердила, що мова йде про заміну теперішньої програми stand-by.
Складовою частиною нового плану є «консультації Мінфіну з утримувачами українського суверенного боргу для поліпшення середньострокової фінансової стабільності», повідомила Наталія Яресько. «Як тільки будуть досягнуті домовленості з МВФ, українська влада представить кроки подальших консультацій зі своїми кредиторами», – йдеться в її заяві. Західні ЗМІ сприйняли це однозначно: після підписання угоди з МВФ Україна, вже мало не в лютому, почне переговори про умови реструктуризації боргу.
Програма stand-by вирішує короткострокові проблеми платіжного балансу країни: позика видається протягом 1,5-2 років, повертається – 3,25-5 років. Програма EFF дозволяє надати підтримку для виправлення структурних дисбалансів і проведення реформ. Позика видається протягом 3-4 років, повертається – 4,25-10 років. Процентна ставка – близько 3,5% річних
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас