Каса взаємодопомоги для мусульманських країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Каса взаємодопомоги для мусульманських країн

Кредит&Депозит
656
Ініціативи з розвитку зробили багато чого, щоб збільшити кредитування бідної частини населення, а також допомогти їм заощаджувати. Зростає популярність ісламської фінансової справи, де за послуги з релігійних причин не беруть відсотки. Чи можливо об’єднати ці два напрямки, щоб допомогти найбіднішій частині мусульманського населення в світі?
У нещодавно опублікованому в журналі Journal of Economic Behavior and Organization дослідженні пропонуються фінансові продукти, які не вимагають виплати відсотків.
Мусульмани країн, що розвиваються найбільше ризикують опинитися у фінансовій ізоляції. Вони воліють не користуватися офіційною фінансовою системою, де процентні ставки можуть сягати 90% (як, наприклад, в Пакистані). Все це має негативний опосередковане вплив. У шести країнах з домінуючим мусульманським населенням (Індонезія, Індія, Пакистан, Бангладеш, Єгипет і Нігерія) близько півмільярда людина живе на менш ніж $2 в день.
У дослідженні розглядаються способи, коли донори могли б стимулювати мікрофінансування бідних мусульман. Кредитування громадян з відсотковою ставкою – неоднозначна річ, тому економісти шукають нові методи. Так, наприклад, вони пропонують поліпшити роботу Асоціацій почергових заощаджень і кредитування (ROSCA), які широко поширені в країнах, що розвиваються.
Незважаючи на деякі відмінності, основні принципи діяльності ROSCA (або каси взаємодопомоги) в більшості регіонах схожі. Якщо у когось в певний момент з’явилися зайві гроші, то він вкладає їх у загальний фонд: значна частка цієї суми розподіляється серед тих, кому вони дуже потрібні. Передбачається, що кожен член ROSCA, який колись скористався послугами асоціації, в майбутньому зробить добру справу і внесе до загального фонду вільні кошти, які з’явилися.
Вважається, що ROSCA допомагає людям зберігати: ви не можете витратити ваші гроші на непотрібні покупки, коли хтось ними користується. Люди також можуть інвестувати отримані від членів ROSCA гроші.
Модель ROSCA може бути привабливою для мусульман, так як той, хто бере гроші в групі, зазвичай не платить відсотки. Якоюсь формою подяки за наданий кредит позичальник висловлює за допомогою майбутнього внеску вільних грошей у фонд асоціації.
Іноді ROSCA відчуває труднощі з коштами: люди деколи не дають гроші групі, після того як вони отримали від неї значну суму. Проблема “дезертирства” (як часто називають її на професійному жаргоні) призводить до того, що певна частина вкладників ROSCA втрачає гроші.
Для того щоб подолати цю проблему, експерти пропонують підключити до асоціації банк. Банк буде гарантувати виплати членам ROSCA, які продовжують вчасно робити свої платежі. Той, хто оголошує дефолт, стає боржником банку і в цьому випадку буде зобов’язаний виплачувати відсотки.
Автори дослідження провели експеримент в Єгипті, в ході якого порівняли ефективність роботи “застрахованої банком” ROSCA і типової фірми мікрофінансування, що пропонує гроші під відсотки.
Дослідники отримали цікаві результати. По-перше, “застрахована банком” ROSCA має більш високий коефіцієнт видачі кредитів (91%), ніж фірми мікрофінансування (75%). Це можна пояснити тим, що єгипетські позичальники, більшість з яких мусульмани, частіше вибирають ROSCA, так як там відсутні платежі за відсотками.
По-друге, люди в ROSCA частіше повертають свій борг (82%), ніж ті, хто займав за схемою мікрофінансування (63%). Дефолт веде до виплати відсотків: з релігійних причин вони намагаються уникати цього.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас