Поручителям дали новий шанс позбутися кредитної залежності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поручителям дали новий шанс позбутися кредитної залежності

Кредит&Депозит
1329
У кредитних поручителів з’явилася нова можливість відмовитися від своїх гарантій за позиками. Її надав Верховний суд, розглядаючи справу №3-196гс14: він постановив, що для припинення поруки за кредитом досить одних побоювань, що дії банку можуть призвести до збільшення суми зобов’язання «Ключові слова тут – «можуть призвести». Тобто ще не привели, але цілком можуть. До цих пір суди не брали до уваги припущень, працювали лише факти: потрібно було довести, що банк і позичальник не погоджував свої дії з поручителем, і що ці самі дії вилилися з збільшення суми, за погашення якої ручалася людина. Наприклад, без її відома позичальникові продовжили термін погашення кредиту, і через зайві відсотки (їх нарахують на більший період часу) збільшилася сума виплати. Це вже факт, і тільки він досі брався до уваги, неможливо допущення. Тепер же воно стане потужним козирем у суді», – прокоментував «Вістям» рішення ВСУ старший партнер адвокатської компанії« Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Ще один варіант, при якому можна допустити, що виросте розмір зобов’язання перед фінустановою – це неузгоджене з поручителем підписання угоди з банком, яке дозволяє банку в майбутньому підвищувати процентну ставку. Тобто фінустанова відсоток ще не підняла, але залишила за собою право це зробити в майбутньому, наприклад, за якусь провину позичальника. Власне, цей випадок і описаний у справі №3-196гс14.
«Наприклад, банк збільшив в односторонньому порядку процентну ставку, а потім, через кілька місяців сам же її скасував. Питання – чи припинено поруку? За чинним законодавством – так, бо є факт збільшення зобов’язань. А ось деякі суди вважали, що ні, адже фінустанова саме відмінила підвищений відсоток і що, в кінцевому рахунку, не привело до такого збільшення боргу по кредиту. Але факт залишається фактом!» – навів «Вістям» інший приклад керуючий партнер юрфірми «Можаєв і Партнери» Михайло Можаєв.
Юристи впевнені, що нове рішення ВСУ дасть новий імпульс кредитним спорам у судах. І поручителі стануть частіше оскаржувати свої гарантії за позиками, звільняючись від зобов’язань. Нагадаємо, що їх запоруки застосовуюються у випадках, коли кредити не можуть погасити самі позичальники. У цих випадках, це за них за кредитами платять поручителі.
Досі вони використовували інші аргументи, щоб ухилитися від виплат чужих боргів. «Двома ключовими аргументами в судах було або збільшення зобов’язань, або пропуск шестимісячного терміну на пред’явлення поручителю вимог. І те й інше веде до повного припинення поруки », – резюмував Можаєв.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас