Американські вчені більше не вважають нафту двигуном економічного прогресу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські вчені більше не вважають нафту двигуном економічного прогресу

Енергетика
4749
Американські вчені досліджували феномен економічного зростання через закони термодинаміки, розповідається в статті, опублікованій в науковому журналі New Journal of Physics. Зокрема, вони перевірили на міцність сферу енергетики.
Незважаючи на те, що в неокласичній економічній моделі всього дві складових – праця і капітал, вони недосконалі. Є, наприклад, залишок Солоу – частина приросту національного доходу, яка не може бути пояснена зростанням праці і капіталу.
Вчені пояснили, що являє собою “залишок Солоу”: дослідники впевнені, що це енергетика. Особливо в світлі того, що її економічна вага набагато вище, ніж вартість. Причому мова йде не тільки про традиційні джерела енергії та ядерне паливо, а й про альтернативну енергетику.
Свою теорію дослідники апробували на прикладі трьох країн – США, Японії та Німеччині в період з 1960 по 2000 роки, особливу увагу приділяючи нафтовим кризам. Аналіз підтвердив, що енергія і ціна на енергоносії надавали колосальний вплив на економіку цих держав.
У той же час активний видобуток нафти сприяє стагнації держав-добувачів і тих, хто нафту активно скуповує. Дослідники закликають враховувати їх модель для прогнозування економічного зростання та нових криз.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас