Бізнес в Україні: спочатку реформи - потім інвестиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес в Україні: спочатку реформи - потім інвестиції

Кредит&Депозит
545
“У 2014 році ми мали дуже небагато інвестицій і наступний рік бізнес планує дуже й дуже обережно”, – констатувала в розмові з DW виконавчий директор Європейської бізнесасоціації Ганна Дерев’янко. Таку стриманість з боку інвесторів вона пояснила відсутністю серйозних зрушень у плані реформ й актуальним розвитком курсу гривні. “Україна надзвичайно цікава для інвесторів, але гроші сюди рікою не течуть”, – зауважила Дерев’янко. За її словами, стратегічне планування іноземних інвесторів в Україні обмежується не більше, ніж шістьма місяцями, чи максимум роком.
Нові обіцянки на новий рік
З боку інвесторів на адресу Києва продовжують лунати вимоги, які вже стали традиційними: це і корупція, наприклад, у дозвільних органах, і бюрократія, і надмірна регуляція бізнес-процесів, не зникла залежність бізнесу від упереджених судів та тиск фіскальних органів.
“Фіскальна служба як збирала, такі і продовжує збирати несправедливо податки в бізнесу. Ми делікатно мовчимо, коли нам чиновники розповідають, що реформи йдуть. Але ж вони не йдуть”, – заявила в інтерв’ю Deutsche Welle Ганна Дерев’янко.
Європейська бізнес асоціація намагається знайти прямий доступ до урядовців та чиновників, які можуть вплинути на ситуацію та допомогти інвесторам особистим втручанням вирішити проблеми їхніх компаній. Так, іноземні інвестори регулярно зустрічаються з міністром юстиції Павлом Петренком. “Це нонсенс, що міністр особисто веде прийом компаній для вирішення їхніх проблем, але ми це робимо”, – сказав Петренко на останній такій зустрічі в Києві і пообіцяв інвесторам, що система, зокрема дозвільна, в Україні змінюватиметься.
За словами міністра, його відомство виступає за максимальну передачу повноважень держреєстраторів та інших дозвільних структур місцевій владі, торгівельним палатам та нотаріусам. “Чому нотаріус не може реєструвати право власності?! Чим диверсифікованіше будуть надаватися ці послуги, тим ціни на них будуть нижчими і час реєстрації зменшиться”, – сказав міністр. Він пообіцяв полегшити бізнесу умови роботи впродовж наступного 2015 року.
Суди та митниця – зміни номінальні
Нарікають іноземні інвестори й на роботу судів в Україні, зокрема на систему господарських судів і митниць. “Зараз в судах не так погано, як було, але розслаблятися не можна. Треба повністю перезавантажувати судову систему. Без судової реформи тут нічого не світить”, – впевнений управляючий партнер міжнародної юридичної компанії CMS Cameron McKenna LLC Даніель Білак. Його фірма представляє в Україні інтереси цілої низки міжнародних концернів, серед яких такі велетні, як Shell та Exxon.
За словами Даніеля Білака, митниця стала лояльнішою до бізнесу, однак прикрі інциденти й досі не є винятком. “Один наш клієнт , реальний інвестор, який готовий вкласти великі гроші в Україні, мав оформити свої справи по митниці. Спочатку йому митниця йшла на зустріч і все оформлювала, допоки не включився конкурент. Зрозуміло звідки у всього цього ноги ростуть…”, – каже Білак. Він закликав українську владу не декларативно, а реально почати боротися з корупцією, провести реформу судів та держслужби, адміністративну реформу та провести зміни в системі ухвалення рішень у виконавчій владі.
Лілія Гришко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас