Столична влада не розповідає киянам про реформи ЖКГ та їх права, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столична влада не розповідає киянам про реформи ЖКГ та їх права, - експерт

Нерухомість
563
Киян не ставлять до відома про заплановану реформу ЖКГ. Таку думку під час брифінгу висловила Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних програм Громадської мережі ОПОРА.
“Є лише якась загальна інформація про те, що буде скорочуватися кількість ЖЕКів, буде створена одна керуюча компанія, де ЖЕКи будуть виступати як субпідрядники. Але хвилює більше те, що представники влади, які є сьогодні – це лди Дмитро Новицький (Дмитро Новицький, директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської державної адміністрації – ред.), перший заступник Петро Пантилеєв – це не нові люди. Вони давно в ЖКГ, давно в Києві і прекрасно розуміють проблеми міста, багатоквартирного житлового фонду. Але ми постійно від них чуємо одні й ті ж слова – “будинки комунальної власності”, “наші будинки”, тощо”, – розповіла Бойко. На її думку, таке позиціонування призводить до того, що кияни не сприймають багатоквартирні будинки як свою власність і відповідальність.
“В Україні давним-давно приватизовано більше 96% житлового фонду. І знайдуться лише одиниці багатоквартирних будинків у Києві, які дійсно перебувають у комунальній власності. Всі решта – це приватні будинки власників квартир і нежитлових приміщень. Відповідно, тягар утримання цього майна лежить на співвласниках. Але не лише відповідальність – але і повноваження, усі привілеї, які з цим пов’язані. В принципі, люди самі могли б здавати в оренду ці підвали і горища, побудувати щось чи обладнати платну стоянку на прибудинковій території, і таким чином заробляти гроші на енергозбереження свого будинку, модернізацію. Натомість ці кошти йдуть тим, хто знаходиться ближче до влади. Вони здаються в оренду, або продаються, що іще гірше. Людям не розповідають про ці можливості. Натомість влада знову популістично обіцяє “ми подбаємо про наші будинки”, – підсумувала експерт.
Нагадаємо, на початку жовтня депутати міськради проголосували за скорочення кількості комунальних підприємств, що займаються утриманням житлових будинків та прибудинкових територій в чотири рази. Таким чином рада має намір посилити ефективність управління майном та вдосконалити роботу комунальних підприємств.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас