Ціни на житло в Китаї знизилися у вересні в річному вираженні вперше за 2 роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на житло в Китаї знизилися у вересні в річному вираженні вперше за 2 роки

Нерухомість
274
Середня ціна на новобудови в 70 найбільших містах Китаю зменшилась у вересні в річному вираженні вперше за майже два роки, пише MarketWatch.
Помісячне зниження цін триває вже п’ятий місяць поспіль, оскільки девелопери прагнуть скоротити запаси готового житла в умовах спаду на ринку.
За даними Національного статистичного управління КНР, ціни на нове житло впали у вересні на 1,1% в порівнянні з тим же місяцем 2013 року, тоді як у серпні спостерігалося підвищення на 0,5%.
При цьому, згідно з підрахунками газети The Wall Street Journal, середня ціна новобудов в Китаї минулого місяця зменшилася на 1% порівняно з серпнем, коли спостерігалося падіння на 1,1%.
У травні ціни на нове житло в КНР опустилися вперше за два роки – на 0,15%.
Сфера нерухомості та будівельний сектор є важливими двигунами зростання китайської економіки, на частку цієї галузі припадає понад 20% ВВП, за оцінками деяких економістів – до 25% з урахуванням будівництва, цементної, сталеливарної, хімічної, меблевої та інших пов’язаних галузей. ВВП Китаю виріс в III кварталі самими повільними темпами за 5 років – на 7,3% в річному вираженні.
Зниження цін на новобудови в річному вираженні, без урахування муніципального житла, було зафіксовано у вересні в 58 з 70 міст КНР. Для порівняння: у серпні ціни знизилися лише в 19 містах. В помесячному вираженні вересневі ціни зменшилися в 69 з 70 міст.
Дані про зниження цін – ще один сигнал про погіршення ситуації на ринку житла, який представляє один з найбільших ризиків для економіки Китаю.
Американська дослідницька організація Conference Board в четвер заявила про те, що вересневі дані припускають подальше ослаблення економічного зростання в КНР. Індекс випереджальних економічних показників Китаю, що розраховується Conference Board, виріс минулого місяця на 0,9% після серпневого підвищення на 0,7% і липневого – на 1,3%.
“Шестимісячні темпи зростання індекс випереджальних економічних показників послідовно слабшали в третьому кварталі, що вказує на знижувальні ризики, що посилились, для економічного зростання в майбутні місяці”, – заявив економіст центру досліджень Китаю Conference Board Ендрю Полк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас